БСП внася законопроект срещу фалшивата предизборна регистрация

Депутатите от БСП Лява България Мая Манолова и Валери Жаблянов ще внесат законопроект, имащ за цел ограничаване на предизборния туризъм чрез служебни проверки по места за направени адресни регистрации в последните няколко месеца, съобщи Манолова пред Нова ТВ. Депутатката изтъкна, че и в настоящия закон има разпоредба, която казва, че не могат да бъдат регистрирани лица на един адрес, в един дом, три пъти повече от обичайно пребиваващите там. В случаите, в които се установи, че законът е нарушен, виновните да бъдат наказани, предлага тя. Тези регистрации да бъдат заличавани, а лицата, които са извършили регистрацията да бъдат глобявани, ще настояват от БСП.
Проверката да обхване периода от 1 януари до 30 април, предлага Манолова. Тя призова гражданите да подават сигнали.
„Мисля, че всички партии, техните кметове са участвали в това безобразие. И според мен по време на гласуването на този законопроект ще познаем кои са „за” това да бъде отстранен този вид манипулация на изборите”, коментира още Манолова.

Разполагам с допълнителна доказателства по случая с бюлетините в Костинброд. Аз никога не съм твърдяла, че Росен Желязков е виновен. Продължавам да твърдя, че има опити за подмяна на изборите и случилото се в печатницата край Костинброд е опит за грандиозна манипулация на изборите, заяви Мая Манолова. Тя допълни, че в момента проучва допълнителна информация, която е получила включително след произнасянето на съда по делото срещу бившия главен секретар на МС Росен Желязков. По думите на Манолова, това са допълнителни доказателства, че е имало бюлетини, които са потеглили по предназначение преди да бъдат арестувани тези близо 500 хил. бюлетини в Костинброд.

„Аз съм абсолютно убедена, че с бюлетини на избори редовно се злоупотребяваше. Включително ако следихте процеса самият Росен Желязков пред съда каза „доволен съм, че благодарение на този случай беше променен законът”, защото законът даваше огромни възможности за злоупотреба на изборни манипулации”, заключи Манолова. И изтъкна, че се е уморила да обяснява десетки пъти как се подменят бюлетини.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.