БСП: Управлява ни правителство на политическата сделка

“НС на БСП потвърждава ролята на БСП като лява и национална опозиция. Националният съвет дава негативна оценка за работата на правителството на управляващата четворна коалиция през първите месеци на неговото управление.” Това се казва в Декларация, приета от НС на БСП след проведелото се заседание на Национания съвет на партията. В документа се твърди, че правителствената политика не допринася за преодоляване на последиците от кризата и не осигурява развитие на страната, както и че стремежът за получаване на външна подкрепа е за сметка на отстояването на национални позиции в ЕС и НАТО. Социалистите категорично твърдят, че се натоварва страната с огромен и скандален външен дълг от 16 милиарда лева, който може да ни въвлече в опасна дългова спирала.

„Това е правителство на политическата сделка, “на живот назаем”, на икономическата стагнация и на сервилната външна политика”- се казва още в документа.

ПОЗИЦИЯ на Националния съвет на БСП
за 100-те дни управление на правителството на четворната коалиция с министър председател Бойко Борисов

Най-голямата заслуга на правителството е фактът на неговото съществуване, това че преди 100 дни не се наложи провеждането на нови предсрочни избори. Възобновиха се плащания по частично спрени европейски програми, за което спиране допринесе ГЕРБ.
Правителството разчита на подкрепа на плаващи мнозинства в парламента, които обслужват финансово-икономически интереси на определени групи, като се стреми да омаловажи ролята на БСП в политическия живот. От “затягане на коланите” по време на предишното правителство на ГЕРБ сегашното харчи за сметка на всички, включително на бъдещото поколение. Отново сме свидетели на множество професионално необосновани уволнения и назначения в изпълнителната власт.
Правителството:
 Не поставя ясни цели за развитие на страната. По същество няма средносрочна програма. Имитира реформи, с които се опитва да прикрие дясната неолиберална политика. Водещ е стремежът да се осигури стабилност на властта поне до следващите избори през есента. Облагите от управлението се разпределят между близките до властта, а тежестите от него се понасят от мнозинството граждани;
 Не предприе решителни мерки за балансиране на енергийния сектор и за разкриване на злоупотребите в банковата система;
 Погазва върховенството на закона в преследване на политически цели;
 Натоварва страната с огромен и скандален външен дълг от
16 милиарда лева, който може да ни въвлече в опасна дългова спирала. Този дълг не включва средства за инвестиции, но ще се плаща от поколения български граждани. Правителството ощетява гражданите като национализира частните кредитни задължения. То харчи не своите пари, а парите на децата;
 Увеличава социалните и регионалните неравенства. Задълбочава натрупаните социални проблеми. Замрази социалните плащания за майките, децата и хората с увреждания. Премахна данъчните облекчения за хората с най-ниски доходи. Не предвижда ефективни мерки за увеличаване на заетостта и доходите, за намаляване на безработицата и бедността;
 Не предприе действия в подкрепа на икономическия растеж и допусна стагнация на икономиката. Окончателно загуби възможността за реализация на големите енергийни проекти, включително на “Южен поток”, от което България губи огромни средства и икономическа перспектива. Отмени публичната инвестиционна програма за финансиране на проекти от министерства и общини. Отново предлага разпродажба на останалите държавни активи. За съжаление най-амбициозната икономическа задача на правителството е неговата програма за саниране, която предизвиква редица критични въпроси;
 Готви разполагане на тежко въоръжение на територията на България и на център на НАТО за координиране на сили за бързо реагиране. С оглед на военните действия в Източна Украйна това създава рискове за националната ни сигурност.
НС на БСП потвърждава ролята на БСП като лява и национална опозиция. Националният съвет дава негативна оценка за работата на правителството на управляващата четворна коалиция – ГЕРБ, Реформаторски блок, АБВ, и Патриотичен фронт през първите месеци на неговото управление. Правителствената политика не допринася за преодоляване на последиците на кризата и не осигурява развитие на страната. Стремежът за получаване на външна подкрепа е за сметка на отстояването на национални позиции в ЕС и НАТО.
Това е правителство на политическата сделка, “на живот на заем”, на икономическата стагнация и на сервилната външна политика.

Снимка: Пресцентър на БСП

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.