БСП-София вини общината в безотговорност към паметници

Групата на общинските съветници от БСП в Столичен общински съвет категорично настояваме Столична община и кметът Йорданка Фандъкова да вземат необходимите мерки за възстановяването на поруганите паметници, както и за тяхната охрана. Това се посочва в разпространената днес позиция на общинарите-социалисти във връзка с “поредица от вандалски актове срещу паметници на територията на гр. София – паметника на „Васил Левски”, паметника на „Съветската армия”, а последните дни и срещу паметника на „Братската могила” в Борисовата градина, който в продължение на няколко дни е оскверняван по недопустим и бутафорен начин”. Според социалистите в СОС подобни посегателства спрямо паметници, които част са от културно-историческото наследство на София са неприемливи във всичките им форми. Оскверняването, на какъвто и да е паметник, е престъпление позор и срам за всички нас, пише в декларацията.
В тази ситуация прави впечатление безотговорното поведение и необяснимо безразличие към паметниците в София от страна на Столична община, пишат левите общински съветници. Те припомнят, че съгласно съответната наредба „кметът на Столична община упражнява контрол по преместването, премахването и пряко отговаря за стопанисването и опазването на паметниците и другите възпоменателни знаци на територията на столицата”. Припомня се, че наред с това следва да се има предвид, че от 2011г. Столична община получи от държавата правото да ползва и стопанисва Борисовата градина, в която се намират паметниците на „Съветската армия” и „Братската могила”.
Това право и стопанисване категорично не следва да се изчерпва само с „грижи” за търговските обекти около езерото „Ариана”, а включва грижи и опазване на паметниците в нея. Не е ясно за какво е изградено и за какво служи видеонаблюдението около паметниците, финансирано от Столична община, след като проявите на вандалщина се случват системно и остават безнаказани, пишат съветниците от БСП в Столична община.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.