БСП сменя комунисти с националисти

БСП обяви курс към смяна на коалиционните си партньори, който се състои в замяна на част от комунистическите и част от социалдемократическите партии с патриотични формирования с добро отношение към Русия. Така партията се надява да разшири електоралната си база и да яхне новата патриотична вълна, която даде високи проценти на ген. Румен Радев на втория тур за президентските избори. Радев получи 200 хиляди гласа от “Обединени патриоти”.

Новата патриотична линия ще се официализира на 4 февруари, когато е конгресът на БСП. А изборът на коалиционни партньори ще се стане на плунум след конгреса.

Лидер в предпочитанията на левицата за коалиционни партньори е председателят на Патриотично общество “3 март”, председател на Общобългарски комитет “Васил Левски” и председател на Съюза на работодателите Васил Василев. Знак , че тази формация ще има специално значение за БСП е, че синът на Василев – Слави, бе член на предизборния щаб на Румен Радев, както и ангажиментът, който Корнелия Нинова пое преди половин година – да подкрепя инициативите на Васил Василев. От БСП обещаха съдействие, ако Росен Плевнелиев откаже, 2017 година да бъде обявена за година на Весил Левски, ( на 18.07. се навършват 180 години от рождението му). “Ще приема да бъда коалиционен партньор, ако целите на партията, която ме покани, съвпадат с нашите цели”, каза пред “Икономист” Васил Василев.

Кои ще са новите играчи

В момента БСП има 11 коалиционни партньора, сред които преобладават комунистическите и социалдемократическите партии. На част от тях вече е казано, че са нежелани. Според  Валери Жаблянов, член на ИБ на БСП, съвсем без комунисти не може.

Знакът, че БСП отново ще играе и с националистическата карта, бе даден от Корнелия Нинова на 23 юни 2016 година. Тогава лидерката на социалистите покани на среща в партийния дом няколко патриотични организации, които на 21 юни поискаха от БСП да внесе искане за отказ от враждебни действия спрямо Русия. БСП отказа, но независимият депутат Велизар Енчев внесе такова искане, а Нинова покани организаторите, за да видят как да си сътрудничат. На срещата дойдоха Асоциацията на разузнавачите от запаса, Движение “Възраждане”, Национален военен университет “Васил Левски”, Национална асоциация “Сигурност”, Национално движение “Русофили”, Национално дружество “Традиция”, Общобългарски комитет “Васил Левски”, Съюз на военноинвалидите и военнопострадалите, Съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва, Съюз на парашутистите, Съюз на патриотичните сили “Защита” и Фондация “Тангра”. “След като ни предупреди, че БСП е евроатлантическа партия, Нинова ни изслуша, а ние възприехме реалността, че в момента положението е такова”, обясниха пред “Икономист” участници в срещата. Още тогава е станало ясно, че Нинова се ангажира с каузите на Патриотично общество “Трети март” и Национален комитет “Васил Левски”. И двете формации, чийто председател е Васил Василев имат присъствие в обществения животи направиха редица прояви. Най-голямата инициатива на Василев бе да обяви 2017 г. за година на Васил Левски. Още на тази среща Нинова е поела ангажимент БСП чрез своите кметове да се включат в патриотичните инициативи и да подпомогне сдружение “Васил Левски”.

“Надявам се, че Росен Плевнелиев ще обяви 2017 за година на Васил Левски. Но ако той не го направи, ще подновим предложението към служебния кабинет, който Румен Радев ще сформира. Левски е истински националист”, каза пред “Икономист” Василев. Шефът на Съюза на работоделите, който беше и в инициативния комитет на ген. Радев, допълни, че действително е имал намерение да прави партия, каквито слухове имаше в патриотичните среди, но засега остава като движение.

Сред патриотичните организации, с които Нинова се срещна през юни, а е Асоциацията на разузнавачите. Тя е създадена от бивши служители на Първо управление на ДС, известно като Национална разузнавателна служба и издава списание “Сигурност”. Асоциацията прави анализи за ситуацията на Балканите и Близкия изток и работи като общност, в която членовете й си помага взаимно. Едно от най-известните лица е нейният шеф Горан Симеонов. С подобна структура е Национална асоциация “Сигурност” на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва. По обяснения на нейни представители пред “Икономист” тези организации се правят, за да дават подкрепа и да се чувстват значими бившите разузнавачи, които нямат високия статут на други свои колеги, които и досега определят политическия живот на страната и са канени по телевизии и радиа. Любопитното е, че те изобщо не са единни. Така например бившият шеф на ЦСБОП Тихомир Стойчев, който е уволнен от бившия вътрешен министър в кабинета “Костов” Богомил Бонев заради връзки с наркотрафиканта Джават, написа статия срещу Васил Василев, в която го обвини в стари връзки със СДС. Както и в това, че продал на турския бизнесмен Фуат Гювен бензиностанцията си на ГКПП “Капитан Андреево”, която в продължение на 17 години е правила отчисления в полза на МВР. Стойчев не спести и разкритията на комисията по досиетата за агентурното минало на Василев, който е имал псевдонимите “Паскал” и “Бобев”. Всъщност дейността на Василев в момента е изцяло с патриотична насоченост и притесненията на Стойчев са, че Василев може да направи партия.

Кои още?

Кои още да бъдат партньорите на БСП ще стане ясно на конгреса, на който партията ще промени устава си като въведе мандатност за председателя и за депутатите в парламента. Първоначалното предложение на Нинова бе да няма народни представители с повече от три мандата. Ако мярката бъде спазена буквално обаче и самата Корнелия Нинова няма да влезе в парламента. Ето защо комисия по промените в устава, водена от Анна Янева, настоящ член на Комисията за защита на конкуренцията, прави промени, които ще засегнат депутатите с най-голям стаж в Народното събрание – Георги Божинов, Ангел Найденов, Янаки Стоилов и Димитър Дъбов. Докладът на комисията ще бъде изпратен за обсъждане на организациите в началото на януари.

Преформатирането на конгреса на коалицията “БСП – Лява България” ще се състои в това с кои коалиционни партньори БСП ще прекрати отношения. “Намирам за некоректно и слаба коалиционна култура поведение на партньори, които на парламентарни избори са в коалиция с нас, част от тях са и депутати, но когато дойде време за местни избори и листи за обшински съветници издигат самостоятелни кандидати и на много места играят срещу БСП”, обяви Нинова. Като некоректни депутати разпознаха БЗНС “Ал. Стамболийски” и социалдемократите на Георги Анастасов. “Въпрос на изчисления е да се види приносът на коалиционните партньори и техните гласове стават най-ясни на местните избори”, каза пред “Икономист” Румен Гечев, зам.-председател на ПГ на “БСП- Лява България”. Той уточни, че при вземането на решенията за коалиционни партньори ще се види тяхното реално влияние, което е и най-нормалното нещо в политиката.

БСП не предвижда да играе като коалиция с АБВ, независимо от факта, че на 15 януари партията ще смени ръководството си и нейният председател Георги Първанов се оттегля, заедно със заместниците си Ивайло Калфин и Румен Петков, които ще останат в политиката, но като съветници на младите лица, които излизат напред. За председател на АБВ най-вероятно ще бъде избран Трендафил Величков.

“Ние взехме решение да покани всички, напуснали БСП , да се върнат обратно с условието, че две години няма да могат да заемат ръководни постове”, коментира политиката на БСП Румен Гечев. Според него ще е голяма изненада предвид резултатите на президентските избори, ако АБВ влезе в парламента.

 

 

 

Общите теми

Общите теми, по които БСП ще работи с патриотите са :

1. Против приватизацията на останалото малко в държавната собственост, както и търсене на възможности за връщане на държавата в икономиката. Противопоставяне на опитите за приватизация на ВМЗ-Сопот.
2. Преглед на всички съществуващи концесионни договори в България. И предложението в съвременни пазарни условия да се осъществяват тези договори, но да се държи сметка, че националният интерес стои над всичко при сключването им.

3. Реформа в образованието. Позицията на БСП е ,че в момента тази реформа изкривява образователни стандарти, подменя исторически факти, изкривява историята на България. Левицата ще отстоява автентичната българска литература, националната история такава, каквато е. “Държим на един учебник с единен държавен стандарт. И тук държавата да влезе в своята роля и да гарантира качествено образование, подчинено на националния и патриотичния ни интерес”, каза Нинова.


4. Разработване на “Национален план алтернатива за развитие на България”, в който ще се ползва капацитета на патриотичните организации.

4. Спиране на политиката на враждебност спрямо Русия като БСП се съобразява с евроатлантическата си насоченост.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.