БСП: Служебното правителство не е независимо и национално отговорно

„Служебното правителство не е независимо, не е експертно, не е национално отговорно“. Това се казва в декларация на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ, представена от зам.-председателят на парламентарната група на коалицията Атанас Мерджанов. Според социалистите служебният кабинет е стигнал и до недопустимото – опасни игри с националния интерес в ситуацията на кризи в Украйна, Ирак, Сирия и Афганистан, като с действията на служебен министър и един служебен премиер са зачеркнати усилията на няколко български правителства за баланс във външната политика.
„Скрито зад декларациите за прозрачност и честност, служебното правителство широко отвори вратата на корпоративни и партийни интереси“, продължи Мерджанов. Според него кабинетът на Георги Близнашки се е оказал много по-отговорен към кадрите на една определена политическа партия. „Преди три месеца го определихме като троянски кон на ГЕРБ и наистина той пренесе техни хора на ключови позиции в изпълнителната власт“, уточни зам.-председателят на парламентарната група.
„Непрекъснато саморекламиращото се като правителство, разчитащо на подкрепа от ЕС, забави одобрението на бъдещите оперативни програми“, каза той. По неговите думи за сметка на това служебният кабинет е направил първите стъпки за моделиране на „подходящи” за европейско финансиране приоритети и в други сфери. „Очевидно автомагистралите могат да бъдат приоритет само ако строителството им бъде в ръцете на „правилното” управление, излъчено от „правилната” политическа партия“, коментира социалистът. Атанас Мерджанов е на мнение, че Националната инвестиционна програма не е била приоритет, въпреки че насърчава растежа на местно ниво. „Спирането й в ход, освен до управленско късогледство, най-вероятно опира до желанието отново да бъде упражнен до болка познатият ни партиен контрол върху публичните средства“, категоричен бе Мерджанов.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.