БСП ще подкрепи Орешарски да посочи нов кандидат за ДАНС

Парламентарната група на Коалиция за България приема решението на г-н Делян Пеевски да се оттегли от поста си на председател на ДАНС. Ще подкрепим и решението на премиера Пламен Орешарски да предложи друга кандидатура за тази позиция. Това се посочва в позиция на ПГ на левицата, разпространена минути след като Пламен Орешарски обяви решението си.

Ето и останалата част от позицията на ПГ на Коалиция за България.

Ние подкрепихме кандидатурата на г-н Пеевски за председател на ДАНС с ясното съзнание, че днес на България е нужна силна и решителна личност, която да обяви и действително да проведе война с организираната престъпност и корупцията, да спре милиардите изтичащи в контрабандни схеми и да пречупи връзката между мафията и различни политически и икономически кръгове в страната. Уверени сме, че в България това най-накрая трябва да се случи! Защото страната не може да търпи повече безогледни кражби и източване, защото хората това искат. Искахме да подкрепим за председател на ДАНС човек, който има волята и куража да стигне докрай в тази битка, който в рамките на седмици ще може да покаже конкретни резултати. Това решение предизвика очаквана от нас яростна политическа съпротива. Предимно от онези, които се страхуват, че ще трябва да отговарят пред закона за престъпленията, които са извършвали докато са били облечени във власт. То обаче предизвика и силна обществена реакция в социалните мрежи и граждански протести. Ние чуваме гласа на хората и с него трябва да се съобразим. Затова в Народното събрание ще уважим тяхното мнение и ще подкрепим премиера Орешарски да предложи нова кандидатура за председател на ДАНС.

Правителството на г-н Орешарски е подкрепено от БСП, за да изпълнява ясна програма и да свърши конкретна работа в полза на обществото и хората. Още от първите си дни кабинетът започна да изпълнява поетите ангажименти пред обществото. За да успее планът „Орешарски” обаче, е необходимо да има възстановяване на държавността и върховенството на закона. А за това са необходими силни и работещи в полза на обществото Министерство на вътрешните работи и ДАНС. Тези институции трябва да работят прозрачно, при ясни правила и да се ползват с обществено доверие и подкрепа в борбата с престъпността и корупцията. Това е каузата, за която работим. 

През последните четири години управление на ГЕРБ България беше системно плячкосвана от кръга на Бойко Борисов и Цветан Цветанов. Станахме свидетели на репресии и полицейски произвол. Бизнесът бе разбит от рекет и изнудване. Върховенството на закона и справедливостта бяха тотално погазени.  Всички тези своеволия и безобразия на отишлата си по волята на народа власт, бяха покривани от службите за сигурност, командвани от Цветанов. Ние спряхме генерирането на тези безобразия, но всички те трябва да бъдат разкрити и наказани според закона. Имаме решимост и воля това да се случи, защото хората в България искат справедливост и отговорност пред закона.

Наясно сме, че има добре планиран и финансово обезпечен план за дестабилизация на страната и генериране на хаос, за да може Бойко Борисов, Цветан Цвентанов да прикрият своите злоупотреби във властта. Затова още от първите дни на своето управление кабинетът „Орешарски“ бе атакуван от ГЕРБ, без да му бъде даден онзи кредит на доверие от 100 дни, който е получавало всяко правителство на България от началото на промените до днес. Опитите за дестабилизация ще продължават и занапред.

БСП и КБ ще продължи да отстоява обещанието си, дадено към българските граждани, да работи за възстановяване на законовия ред, институциите и държавността в страната, завършва огласената днес позиция на ПГ на левицата.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.