БСП ще оспорва указа на президента за ЦИК пред Конституционния съд

“Подготвяме жалба до Конституционния съд срещу указа на президента Плевнелиев за назначаване на членовете на ЦИК. Ще търсим съгласие между парламентарните групи за нейното депозиране и за атаката на действията на президента пред Конституционния съд”. Това съобщи пред репортери в кулоарите на Народното събрание депутатката Мая Манолова. Според нея с действията си президентът е нарушил Изборния кодекс, при това несъобразявайки се текст, който е пределно ясен. По думите на Манолова, президентът Плевнелиев е признал, че нарушава закона, защото според него не бил справедлив – нещо, което не може да си позволи никой български гражданин.
“Хората са равни пред закона и са длъжни да го спазват. Най-малко на президента му отива откровено и брутално да нарушава един закон, и то в полза на една политическа сила – в случая ГЕРБ, уязвявайки друга политическа сила и отнемайки това, което й се дължи по закон – в случая ДПС”, коментира Мая Манолова. Депутатката бе категорична, че с тези си действия президентът поставя под съмнение конституционните принципи на върховенството на закона и принципа на правовата държава и затова ще бъдат предприети съответните действия за подаване на жалба пред КС.
Мая Манолова допълни, че вносителите на жалбата ще търсят и се надяват не просто за обявяване на указа на президента за противозаконен, но и за нарушаване на тези конституционни принципи, т.е. Конституцията, в чието име президентът се е клел.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.