БСП ще настоява за 310 лева месечна помощ за майките

БСП ще предложи майчинството да се повиши от 240лв. на 310лв. и подкрепата за майките да се обвърже с минималната работна заплата. Това обяви лидерът на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев след срещата в Народното събрание на депутати от левицата с представители на инициативния комитет на майките.

При разглеждането на бюджета за 2013г. БСП ще внесе ключовите искания на майките като част от алтернативните си предложения, увери Станишев. Той коментира, че през последните три години държавата икономисва на гърба на хората, в това число на гърба на майките и на децата и допълни, че „тази власт разбира не от диалог, а от натиск”.

„Нашите искания са основателни и постижими. Посоката, в която гледаме е една и съща”, казаха след разговора младите жени. Те отбелязаха, че Коалиция за България е първата парламентарна група, която ги е поканила на среща, докато всички останали политически сили мълчат.

Социалистите ще настояват да се вдигне месечното подпомагане на 50лв. за всички деца, което ще компенсира инфлацията през последните години. Специално за майките на деца с увреждания БСП предлага подкрепата да нарасне значително и да бъде 70% от минималната работна заплата. Левицата ще обсъди и други идеи, които биха помогнали на много млади семейства – например бабите да могат да се включат при гледането на децата и да получават заплащане за това.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.