ПГ на БСП се срещна с кандидата на ГЕРБ за шеф на БНБ

БСП е поставила пред кандидата за гуверньор на БНБ Димитър Радев въпроса дали ще се ангажира и дали има воля да направи преглед на определени действия на сегашния УС на централния трезор.

Срещите са опознавателни. Компетентност има, въпросът е, че трябва да преценим специализираната му компетентност“, отговори на журналистически въпрос Янаки Стоилов. Той уточни, че този разговор не ангажира левицата с решение дали ще подкрепи Димитър Радев или ще излезе със свое предложение.” Стоилов не пожела да коментира дали според социалистите претендентът е равно отдалечен от всички политически сили. “Не сме се впускали в такива разговори, важно е как и по какъв начин ще бъдат предложени другите решения”, освен за управителя на БНБ, подчерта депутатът.

От левицата са поставили пред Радев въпроси за защитата на обществения интерес чрез управителя и УС на БНБ, за развитието на финансовия и банковия сектор, включително и на европейско ниво, как би се действало в създадената криза с КТБ, за дейността на Фонда за гарантиране на влоговете и начина на конструиране на УС на БНБ.

На въпрос дали Димитър Радев има готов екип, който да предложи, Янаки Стоилов поясни, че в случая периодите, в които изтичат мандатите, са различни.

На срещата не са били обсъждани законови промени.

Във вторник стана ясно, че ГЕРБ имат готовност да предложат поправка в Закона за БНБ, с която се дава възможност новоизбраният управител да започне веднага мандата си, а не да довършва на предшественика си, ако случаят е такъв. “Трябва да се действа и при тези условия, включително и чрез всички средства на банковата регулация” е мнението на Янаки Стоилов. “У нас стана правило да се извиняваме с недостатъчната институционална рамка, тя трябва да бъде, разбира се, усъвършенствана, но не е извинение за липса на определени действия”, подчерта той.

В рамките на днешния ден Димитър Радев ще се срещне и с ПГ на ДПС.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.