БСП се отказа от анонимните сигнали в борбата с корупцията

БСП внесе промени в законопроекта си за противодействие на корупцията и записа, че сигналите за корупция срещу хора на висши публични длъжности задължително трябва да съдържат три имена и подпис на подателя. Анонимни сигнали не се разглеждат и регистрират.  В първоначалния вариант в проекта анонимните сигнали не бяха забранени, но след консултация с експерти и магистрати, както и по искане на партийни структури, проектът е претърпял корекции.  Антикорупционният орган ще може да се самосезира по публикации в медиите. А ако те са неподписани за техен автор ще се смята главният редактор на медията.

 

В проекта на  ГЕРБ анонимните сигнали също не присъстват по искане на патртиотите.   Аргументът срещу неподписаните сигнали бе, че вместо да се бори в корупцията, специализираната институция ще стане “политическа бухалка”.

Освен тази основна промяна от БСП са уредили  процедурата по избор на директор на службата и негови заместници. Той ще се назначава от президента, на което от левицата държат много като гаранция за неговата независимост. В проекта на ГЕРБ шефът на антикорупционния орган ще се избира от парламента.

 

Променено е и името на законопроекта от Закон за специална агенция “Антикорупция” в Закон за противодействие на корупцията сред лица, заемащи висши публични длъжности. Досегашния статут на антикорупционния орган – специална агенция “Антикорупция” е заменен с национална служба.

 

В новия вариант на закона от функциите на антикорупционния орган е махнато наблюдението, разкриването и пресичането на замислени посегателства, свързани с корупционни прояви.

Въведена е нова глава за отчетност и контрол на директора на службата, който ще трябва да предоставя еднаква по обем и съдържание информация на президента, председателя на Народното събрание и премиера. Парламентарен контрол на службата ще се осъществява от постоянна комисия. До 31 март директорът на службата ще представя годишен доклад.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.