БСП самоизключи Георги Първанов, Румен Петков и другарите им

БСП изключи Георги Първанов, Румен Петков, Евгений Желев, Росица Янакиева, Ивета Станкова-Пенкова и членовете на инициативния комитет на АБВ Емил Константинов, Владимир Калчев, Бойка Арабаджиева и Людмил Веселинов от редиците на партията.

С 85 гласа „за”, 3 „против” и 2 „въздържал се” пленумът на левицата на практика прие решение, с което констатира „самоизключването” на Първанов от БСП. Националният съвет констатира прекратяването на членството по чл. 27, т.7 от устава на партията заради системно нарушаване на уставните норми, изразяващо се в активна дейност в подкрепа на друга листа, нарушаване на единството и единодействието в партията.
Националният съвет констатира прекратяването на членството по чл. 27, т.7 от устава на партията заради системно нарушаване на уставните норми, изразяващо се в активна дейност в подкрепа на друга листа, нарушаване на единството и единодействието в партията.

Това фактически обслужва интересите на основния политически опонент на БСП – ГЕРБ, заявяват от “Позитано”.
Със съжаление отчитаме, че в множеството си публични изявления те демонстрираха по-агресивно поведение спрямо БСП, отколкото партията на Бойко Борисов. Въпреки заявлението им, че остават социалисти, действията им са насочени срещу усилията, вярата и ценностите на членовете и симпатизантите на БСП, е становището на пленума.
За уронване на престижа на партията и системно нарушаване на нормите се прекратява и членството на проф. Георги Близнашки, който е виден поддръжник на студентската окупация на Ранобудните студенти и участва в няколко протестни мероприятия, като освен това е част и от инициативния комитет за провеждането на референдум относно изборните правила.

Третата точка в приетото от пленума решение отправя призив към „всички градски и общински съвети на БСП, в чиито организации има партийни членове, които участват или подкрепят други листи или нарушават уставните норми да предприемат действия спрямо устава на партията”.

Според БСП категорично се е потвърдило, че с листата за евроизборите, различна от листата на БСП, АБВ поставя ясна разделителна линия с кандидатите на партията.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.