БСП събра 25 000 подписа срещу ТПИТ

„БСП се включи в европейската гражданска инициатива срещу ТПТИ (Търговското споразумение между ЕС и САЩ), съвместно със „Солидарна България”, и в много кратки срокове събрахме над 25 000 подписа”. Това съобщи на пресконференция в централата на левицата организационният секретар на ИБ на НС на БСП Станислав Владимиров. Той обясни, че голяма част от подписите идват не от партийните структури, а от много граждани извън БСП.

„НС на БСП се включи активно със своя позиция относно ТПТИ, но все още не получаваме отговор за прозрачността на този тип споразумение, което ще определя търговските взаимоотношения между Европа и САЩ”, обясни социалистът. По думите му има няколко неща, свързани с личните данни, сферата на енергетиката, търговските спорове- които дори след приемането на доклада в ЕП през изминалата седмица не са се изяснили. „БСП се обявява категорично против тях”, заяви Владимиров. Той допълни, че не е изяснен и спорният момент за арбитража, когато възникнат спорове между търговски компании и държави. Владимиров обясни, че все още остава идеята тези спорове да се разглеждат в арбитражи с неясна структура. „Има спорни моменти и относно защитата на дребните селскостопански производители”, заяви той.

„До момента в подписката са се включили над 2 млн. души, като имаше негласна квота за държавите, а ние я изпълнихме два пъти за по-малко от 1 месец”, заяви Владимиров. Той подчерта обаче, че все още тази изключително важна тема стои встрани от дневния ред, както на България, така и на цяла Европа. „За нашата страна тя е изключително важна, защото ние сме малка и слабоконкурентна икономика, а такъв тип споразумение трябва да бъде прозрачно и одобрено от всяка една държава в ЕС, защото както сме поели своите задължения, така имаме и права”, категоричен бе организационният секретар на левицата.

„Надяваме се след като БСП вече се включи, другите парламентарно представени партии също да изкажат ясна позиция. До момента само отделни техни представители се изказват благосклонно към споразумението без да знаят, какво се случва с него”. Това заяви пред медиите председателят на сдружение „Солидарна България” Ваня Григорова. Тя обясни, че събраните папки ще бъдат изпратени в Берлин, където е централата на организаторите на гражданската инициатива и те ще бъдат добавени към общия брой на подписите на България. „Така страната ни ще стане 18-та държава в Европа, която изпълнява квотата, която й е поставена – 12 750” обясни тя и допълни, че правилата са приети от ЕК.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.