БСП: Няма да подкрепим исканията на президента

“Напомням на президента, че разпускането на парламента не означава разпускане на парламентарната система и заместването ѝ с президентска. Служебното правителство е конституционно ограничено до два месеца и неговата задача е бързата организация на честни избори”. Това коментира в кулоарите на парламента председателят на ПГ на левицата Атанас Мерджанов в отговор на исканията, поставени от държавния глава в словото му пред депутатите. Мерджанов изтъкна, че основната грижа на президента трябва да е организацията на честни и почтени избори. По думите на социалиста, Плевнелиев поставя условия, които далеч надвишават конституционните му правомощия и това е неприемливо. “Президентът постоянно пледира за актуализация на бюджета, за предварително разрешение служебното правителство да емитира дълг и за решение по казуса с БНБ”, даде пример Атанас Мерджанов. Той повтори тезата на БСП, че
няма никакви обективни причини за промени в държавния бюджет, а има нужда само от актуализация на бюджета на Здравната каса.
“От името на “Коалиция за България” искам да заявя, че въпреки приказките за разруха и дупки в бюджета, няма никакви обективни причини за радикални промени към настоящия момент. Необходими са промени само при бюджета на НЗОК”, категоричен бе Мерджанов. Той припомни, че миналата година Плевенелиев наложи вето на актуализация на бюджета с мотива, че това “не е акт, който следва да се гласува набързо и по неясни причини” и се обяви срещу увеличаването на дълга, защото щяло да навреди на икономиката.

Мерджанов подчерта, че днес твърдението на Плевнелиев е коренно различно. Според председателя на ПГ на КБ това е пример за крещящ двоен стандарт и няма никакво конституционно основание.

“Президентът търси консенсус в рамките на 42-ото НС за състоянието на БНБ. Преди една година, не само че той не работи за това, а направи всичко възможно за изострянето на политическата конфронтация. Единственият консенсус е, че животът на това Народно събрание приключва и единствена грижа на президента е да организира честни избори”, изтъкна Мерджанов.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.