БСП разкритикува възстановката с участието на деца в лагера Белене

В декларация от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ разкритикуваха възстановката с участие на деца в Белене, пресъздаваща отминали драматични и противоречиви исторически епизоди. Документът бе представен от парламентарната трибуна от депутата от левицата Васил Антонов.

„Народните представители от Парламентарната група на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ изразяваме дълбокото си възмущение от въвличането на деца в подобни сцени, с подчертан политически цели, както и превъплъщаването им в палачи и жертви”, се казва в декларацията. Според нея пиесата „Мост между поколенията”, организирана от отец Паоло Кортези, би могла да бъде категоризирана по много начини, но в никакъв случай, като средство за изграждане на историческа памет”, заяви Антонов. Той припомни, че лагерът в Белене е открит през 1949г., като в него са настанени както политически противници на властта, така и криминални престъпници. По думите му лагерът е закрит десет години по-късно с решение на тогавашното Политбюро, т.е., от същата власт, която го е открила, след като се установява, че там, в лагера, се случват извращения и насилия. „Ние, българските социалисти, почитаме всички невинни жертви на кървавите политически противопоставяния в България от 9 юни 1923 г. до 1989г.”, каза още Антонов.
С декларацията си депутатите от левицата се обръщат към всички политически партии, обществени организации и отговорни институции за категорично разграничаване от използването на деца за политически цели. „Отправяме апел за обединяване на усилията в това- децата на България да бъдат възпитавани в родолюбие и историческа памет, нека не ги превръщаме в инструмент на политическо противопоставяне, нека не са палачи и жертви”, завърши Васил Антонов.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.