БСП: Промените в Закона за горите не решават проблемите

Предлаганите промени в закона за горите са изработени набързо и не създават предпоставки за решаване на основния въпрос, а именно спиране на безогледната и незаконна сеч. Това заяви от парламентарната трибуна депутатът от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Светла Бъчварова. По думите й тези промени не са обсъждани в работна група с участието на браншови организации и мотивите към тях са спорни.
Според Бъчварова не е приемливо да се отлага за 2017 г. изискването за транспортните средства да са оборудвани с джи пи еси, което е искане и на левицата. „Година и половина ние няма да имаме информационна система, която да създаде предпоставки за контрол. В същото време обаче се предлага организирането на национален Биг Брадър за сметка на собствениците на цехове и складове, които съхраняват и преработват дървесина”, продължи Бъчварова. По думите й собствениците се задължават да имат камери на фона на липсата на такива на контролно-пропускателните пунктове.
Относно осигуряването на възможност за контролна проверка на товари по всяко време и на всеки маршрут, Бъчварова попита защо са пропуснати горските пътища. Тя каза още, че буди съмнение и желанието да се контролира във време, което е светлата част на деня. „Какво ще правим? Ще питаме БАН коя е светлата част на деня ли?”, попита още депутатът от левицата. Бъчварова предлага да се забрани дърводобивът и транспортът извън рамките на работния ден.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.