БСП огласи план за действие в кризата

Лидерът на БСП представи днес и пред медиите пакета от конкретни спешни мерки в подкрепа на хората, който връчи вчера на президента Плевнелиев при връщането на мандата за съставяне на правителство. Станишев изтъкна, че социалистите подхождат изключително конструктивно към работата на служебното правителство, което предстои да бъде сформирано и предлагат своите мерки – какво да се направи в кратки срокове в отговор на тежката ситуация, в която ГЕРБ оставя страната и българите. Според председателя на Коалиция за България в момента в България цари безвластие, а отиващото си правителство се занимава само с безобразия и тяхното прикриване.

На първо място Станишев настоя служебното правителство да каже какво е реалното състояние на държавата, на бюджета и на отделните системи. В противен случай, според лидера на БСП, служебното правителство ще поеме отговорността за разрухата, наследена от ГЕРБ. Председателят на БСП подчерта, че незабавно трябва да се прекрати изнасянето и унищожаването на документи и трябва да бъдат освободени политическите кабинети.

На следващо място служебното правителство е важно да осигури провеждането на свободни и демократични избори. За тази цел трябва да се създадат граждански съвети към ЦИК и РИК за наблюдение на изборите, както и да се департизира ръководството на МВР. Станишев настоя Михаил Константинов да бъде освободен от Информационно обслужване и в дружеството да участват представители на гражданското общество. Освен това е необходимо целият изборен процес да се наблюдава от разширена мисия на ПАСЕ и ОССЕ.

На трето място Станишев подчерта колко е важно да се покаже, че има ефективна власт. Лидерът на БСП остро разкритикува работата на Народното събрание, което според него в момента се занимава с теми, които не отговарят на дневния ред на обществото. Станишев препоръча Народното събрание да се фокусира само върху няколко належащи мерки, като например назначаването на нов състав на ДКЕВР.

Станишев настоя да се преустановят всякакви разпоредителни действия с държавна собственост и да се ограничат административните разходи, като икономиите се насочат към социалните нужди на хората. Председателят на БСП подчерта, че трябва да има промени в ръководството на НАП и митниците заради ниската събираемост на приходите. Според Станишев е необходима и смяна на акцизните бандероли на цигарите и алкохола.

Председателят на БСП изтъкна, че управлението на Бойко Борисов докара хората до мизерия, опразни хазната, покровителства монополите и докара България до разорение. По отношение на датата, която днес Росен Плевнелиев определи за изборите, Станишев отбеляза, че това е право на президента и социалистите ще се съобразят. Според лидера на БСП обаче изборите можеше да бъдат насрочени и по-рано.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.