БСП обяви, че след като ББР стои зад сделката с ЧЕЗ, значи правителството е съгласно с нея

След като Българската банка за развитие стои зад купувача на ЧЕЗ, това означава, че и правителството на Бойко Борисов стои зад Гинка Върбакова. Това заяви Жельо Бойчев по време на брифинг в Народното събрание, предаде репортер на БГНЕС. Бойчев обясни, че той и други депутати от БСП са били в секретното деловодство на НС, където видели поредна подигравка на министър-председателя Борисов към тях. „Беше ни предоставен един хвърчащ лист, без никакъв подпис, без никакъв печат с информация, която няма никакво основание да бъде класифицирана. Настояваме това да бъде предоставено и разсекретено, за да може да бъде ползвано утре на заседанието на съвместното заседание на Комисията по енергетика, за да има смисъл от това изслушване“, каза Бойчев. БСП настояват утре на същото заседание на комисията да бъде поканено ръководството на Българската банка за развитие и да обясни защо е излъгала, че няма никакво отношение към покупко-продажбата на ЧЕЗ. „След като Българската банка за развитие стои зад купувача на ЧЕЗ, това означава, че и правителството на Бойко Борисов стои зад Гинка Върбакова. Тези въпроси ще търсим утре“, каза Бойчев. Затова и ПГ на БСП вече внесло проекторешение за създаване на Анкетна комисия за ЧЕЗ. „За нас поведението на г-н Борисов е необяснимо и неоправдано по никакъв начин. Той или лъже българския народ, че няма информация за тази сделка или обратното. Ако той наистина не е знаел, мястото му не е там“, заяви още Жельо Бойчев. Стана ясно още, че по повод сделката с ЧЕЗ БСП подготвя и законодателни инициативи за съхраняване на националния интерес.

От ръководството на Българската банка за развитие излязоха с позиция, че  банката не е одобрявала кредитиране и не е издавала банкова гаранция в сделката по продажбата на активите на електроразпределителното дружество ЧЕЗ и покупката им от страна на българската компания „Инерком“.

Това бе заявено и в официално писмо до електронното издание Mediapool по-рано миналата седмица във връзка с публикации по темата.

С настоящото припомняме, че разпространяването на непотвърдена информация, свързана с кредитните институции, е в противоречие с българското и европейското законодателство, и може да бъде наказуемо.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.