БСП обвини ГЕРБ, че харчат като за последно

Само за два месеца ГЕРБ натовари българите с 2 млрд. лв. задължения, заяви днес лидерът на БСП Сергей Станишев на извънредна пресконференция в централата на партията. Според Станишев харчовете на управляващите в последните седмици пораждат съмнения за избирателна подкрепа на общините на ГЕРБ, както и за събиране на ресурс за купуване на гласове. Председателят на Коалиция за България напомни, че в рамките на мандата си управляващите са изразходвали 8 млрд. лв. взети от фискалния резерв и като нови дългове.

Станишев изтъкна, че само на заседанието си в петък правителството е раздало 411 млн.лв. Лидерът на социалистите обърна специално внимание на странното отпускане на средства за надплащане по ОП Околна среда, при положение че програмата е усвоена едва на 18%. Според лидера на БСП договарянето по програмата е над 5 млрд.лв. при наличен ресурс от 3,5 млрд.лв. за целия период, а като се прибавят и разрешените вчера два водни проекта на Пловдив и на Добрич, се оказва, че необезпечените договори само по ОП Околна среда възлизат на 2 млрд.лв. Наред с това Станишев отбеляза, че при планиран бюджетен дефицит за цялата година от 1,1 млрд.лв., само до края на февруари дефицитът е цели 536млн. лв.

„Искам да запитам главния прокурор – какви мерки взима, за да спре разхищението на държавните средства от това правителство”, каза Сергей Станишев.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.