БСП обсъжда Татяна Дончева за шеф на ДАНС

Татяна Дончева да оглави ДАНС. Такова предложение е било обсъждано във вторник на "Позитано" 20, научи komentator.bg от свои източници в червената централа. Според членове на ръководството, чиято номинация е Дончева, тя е нестандартно решение, което би могла да се справи с тежката ситуация в сектора. Дончева е яростен противник на Станишев и в този смисъл е представител на значителна част от партията, в която има настроения срещу Станишев. Самият лидер на БСП  обоснова предложението си за Делян Пеевски за шеф на ДАНС именно с необходимостта от нестандартни решния в тази ситуация.

Дончева има сериозна кариера на юрист. Тя е била прокурор, адвокат и като депутат в 40-то НС беше  зам.-председател на Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред, както и председател на Постоянна подкомисия за контрол върху работата на службите за сигурност и на службите за обществен ред . Тя беше в основата на закона за досиетата, който освети бившите агенти на ДС.

Преди дни Дончева коментира скандала с избора на Делян Пеевски  за шеф на ДАНС така: "Партията на Борисов при управлението си рекетирала бизнеса със сериозни суми, които сега той иска да си върне."  Затова според нея претенциите на въпросните бизнес групи не било да искат определени личности за отделни министерски постове, а интересът бил специално към поста на министър на вътрешните работи и на шефа на ДАНС, защото на практика те самите нямали достатъчно борчески, силов ресурс, за да изпратят банда срещу банда и да се разделят териториите, а ползват за целта ресурсите на държавата. Дончева заяви, че Станишев не може да предлага Пеевски за шеф на ДАНС като го представя като някой Мел Гибсън от "Смело сърце". След  изявата на Дончева се сформира група във фейсбук "Татяна Дончева – шеф на ДАНС".

Противниците на Дончева изтъкват, че  тя е била адвокат в "Мултигруп", както и поправката "Ванко" 1.  Това е  поправка от 2006 г. на 40 Народно събрание в Наказателния кодекс на България, с която наказанието за склоняване към проституция в някои случаи значително се намалява. След като е приета, поправката е наречена неформално „Ванко 1“, тъй като заради нея е пуснат от затвора осъденият на втора инстанция на 12 години рапър Иван Главчев – Ванко 1, след като е излежал само 3 години от присъдата си.

 

Снимка: Fakti

Очаквайте подробности

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.