БСП няма да подкрепи предлаганата пенсионна реформа

ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ няма да подкрепи предложенията на управляващите за промяна в условията на пенсиониране и предлага своя алтернатива. Това обявиха на брифинг в кулоарите на Народното събрание зам.-председателят на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Корнелия Нинова и депутатът от левицата Георги Гьоков.

„Ние днес внесохме предложенията си по Кодекса за социално осигуряване. Алтернативата ни е от години и е последователна политика. Тя е финансово обоснована, човешки ориентирана към сегашните и бъдещите пенсионери”, обяви Нинова. Народната представителка обясни, че левицата предлага запазване на възрастта и стажа за пенсиониране, такива каквито са в момента – 60г. и 8 м. за жените и 63г. и 8 м. за мъжете и стаж – 35г. за жените и 38 за мъжете. „Предлагаме и да се даде възможност на т. нар. ранно пенсиониране – ако не ти стигнат 2 години възраст, да можеш да се пенсионираш по-рано с 0,4% по-ниска пенсия и да я получаваш така до края на живота си”, поясни зам.-председателят на групата на левицата в НС. Като друго предложение на БСП Корнелия Нинова изброи преизчисляването на размера на пенсиите. По думите й в момента всяка година стаж се изчислява по 0,1%, а левицата предлага той да се качи на 0,2%. „Реално това означава увеличение на основата на пенсиите с най-малко 10%. Увеличението само с Швейцарско правило не помага не пенсионерите”, категорична бе тя. Корнелия Нинова допълни, че левицата предлага увеличение и на осигурителната вноска с 2% от 01.01.2016г., максимален фиксиран осигурителен праг в размер на 10 минимални заплати и увеличение на фонд безработица от 1% на 2%”.

Корнелия Нинова подчерта, че тези предложения по никакъв начин няма да повлияят негативно и да задълбочат дефицита в НОИ и в пенсионната система. От увеличението на осигурителната вноска с 2% в бюджета на НОИ ще влязат 700 млн. лв. повече; от увеличението на максималния осигурителен праг на 10 минимални заплати още 70 млн. лв. допълнително; от увеличението на вноската за фонд безработица на 2% ще дойдат още 200 млн. лв. в плюс. „В приходната част по пенсионните промени предлагаме с нашите мерки 970 млн. лв. повече приходи”, заяви Нинова. Тя обясни, че в разходната част преизчисляването на пенсиите със завишен процент ще се увеличи с 800 млн. лв,., а ранното пенсиониране ще струва 20 млн. лв. и то само в първите години. “Гарантираме преизчисление на сегашните пенсии, получаване на по-високи за бъдещите пенсионери и че хората ще могат все някога да се пенсионират”, заключи Нинова.

Управляващите виждат единствено три възможности за преодоляване на огромната зависимост на пенсионната система от държавния бюджет, а именно: повишаване на възрастта и стажа за пенсиониране; увеличаване на осигурителната вноска за пенсия и затруднен достъп до пенсионната система на категорийните работници. Това заяви депутатът Георги Гьоков пред медиите. Според него обаче основният проблем на осигурителната система е по- скоро недостатъчната приходна част, отколкото разходната. Той бе категоричен, че левицата няма да подкрепи увеличаването на възрастта за пенсиониране на 65г. за мъжете и жените и на стажа на 40г.

Гьоков посочи като друг недостатък и предложението да се увеличи стажът за пенсиониране за работещите при условията на трета категория труд на 40 години за мъжете и 37 години за жените. Социалистите не приемат и намерението да се увеличи възрастта и стажът за пенсиониране и при първа и втора категория труд. „В условия на висока безработица, това решение не само отрязва достъпа на десетки хиляди души до пенсия, но и допълнително понижава доверието в пенсионната система”, заяви Гьоков. По думите му по отношение на разходите, има значителни резерви за оптимизирането им, без непременно жертва да са отново най-уязвимите.

„Имаше намерение да се вдигат осигурителните вноски с 4,5% за 12 години напред. За изминалите 10-15 години ги намалихме с 14-15 %, а сега за 12 години ще ги увеличаваме с 4,5%. Но дори и това намерение няма да се осъществи, защото един от „компромисите“ е това увеличение да е само с 2%”, заключи Гьоков.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.