БСП настоява за вето върху промените в Закона за здравното осигуряване

В писмо до държавния глава Росен Плевнелиев БСП настоява президентът да върне за ново обсъждане в Народното събрание приетите преди седмица промени в Закона за здравното осигуряване.

Нашите основания са, че в този закон за пръв път се предлага разделянето на две на гарантирания пакет на всички здравно осигурени – на основен и допълнителен, без ясни критерии и финансови разчети, обясни на брифинг в парламента депутатът от левицата Емил Райнов. Той изтъкна, че парламентарната група на “БСП лява България” ще използва всички лостове, които има опозицията, за да се спре това безумие в закона. По думите на Райнов с приетите по настояване на министър Петър Москов промени се нанася тежък удар върху здравноосигурителната система, която се основава на два основни принципа – солидарност и равен достъп до здравната система. Райнов дори обвини министър Москов, че явно има намерение да раздели българите на две групи – социално значими и социално незначими – първите ще имат бърз достъп до здравната система, а други ще трябва да чакат, а може би ще трябва и да плащат допълнително.

Депутатът от БСП Лява България Филип Попов коментира, че с промените в закона пряко се нарушават гарантирани от Конституцията права на гражданите. Колежката му Корнелия Нинова изтъкна, че от реакцията на президента ще съдят дали той е държавен глава на
цялата нация или ще вземе страната на силните, дали е загрижен за здравето на народа си, както и дали ще спазва Конституцията или ще я пренебрегне.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.