БСП настоява да се върнат 10% от взетия ДОД на хората с минимални заплати

Председателят на БСП Михаил Миков обяви на брифинг в кулоарите на парламента, че левицата внася отново законопроекта за допълнение на закона за данъците на доходите на физическите лица, т. е. за онези необлагаеми 10% от минималните работни заплати.

Миков критикува действията на правителството и мнозинството на четворната коалиция тази година: „Взе на работещите бедни, около 300 000 души в България, по 48 лв и им даде уж увеличение на минималната работна заплата, което е по-малко”. Големият въпрос обаче стои – защо правителството отне по 408 лв годишно и даде с увеличението на минималните работни заплати 360 лв годишно?”, попита председателят на БСП. Миков подчерта, че БСП предлага да се върнат в края на тази година 10% данък на хората, работещи на минимална работна заплата по трудови правоотношения. Той обясни, че предложението се прави във връзка с преизпълнението на държавния бюджет, за което се чуват много изявления от страна на управляващите, както и по повод на акумулираните излишъци, с които се хвалят от финансовото министерство.
„Внесли сме и закон за прогресивното облагане и ако ползвате данъчния калкулатор ще видите какво печелите от прогресивното подоходно облагане”, заключи Михаил Миков.

Снимка: Пресцентър на БСП

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.