БСП: Можем да загуби безвъзвратно 800 млн.евро. от Брюксел

Има реална опасност България да не усвои 25% от европейските фондове, които се полагат на страната ни, съобщи Сергей Станишев. Лидерът на социалистите представи на брифинг фактите за усвояването на еврофондовете като част от кампанията на БСП за разкриване на истината за наследството на ГЕРБ. По думите на Станишев докато при неговото управление не са губени безвъзвратно средства по оперативните програми, „заради некадърността на ГЕРБ, до края на 2013г. има опасност по всички оперативни програми България да загуби безвъзвратно 800 млн.евро”.

„В момента България преживява тежка криза в усвояването на средствата по европейските програми”, изтъкна Станишев. Той напомни, че в началото на есента на 2009г. страната ни беше в златната среда – на 12 – 14 място по усвояемост на трите основни фонда. В момента България се намира на опашката – средно на 24 място, като усвояването е под средното за Европа.

„В нашия мандат безвъзвратно не са губени средства от оперативните програми, а при ГЕРБ вече безвъзвратно са загубени 110 млн. евро. Има реална опасност по ПРСР да се загубят още 80 млн. евро”, добави Станишев. Той допълни, че  към края на 2012г. са изплатени едва 36% от общия обем евросредства. Според него е тревожна и тенденцията, при която ножицата между изплатените средства и сертифицираните от ЕК нараства неимоверно. Според Станишев към февруари 2013г. ножицата е вече над 2 млрд. лв.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.