БСП критикува институциите за борбата с болестта “Син език”

“С нарастваща тревога Съвета по селско и горско стопанство и развитие на селските райони към Националния съвет на БСП констатира липсата на адекватни мерки от компетентните органи в лицето на МЗХ и БАБХ в борбата с болестта „син език“. Това се посочва в декларация, разпространена от пресцентъра на “Позитано” 20. Според социалистите, създалата се епизоотична обстановка е резултат от липсата на мерки за превенция срещу разпространението на болестта, а действията на БАБХ са закъснели, като всичко това ще има за следствие загубите, които българските животновъди ще претърпят, както заради прекратеното изкупуване на мляко, така и заради спряната търговия и измрелите животни.

“В същото време стопаните нямат информация, как да опазват животните си, липсват препарати за обеззаразяване, налице е недостиг на изключително скъпи медикаменти. Тревожни са сигналите, че дори практикуващите лекари на терен нямат никаква официална информация, какво се случва с разпространението на болестта”, пише в позицията на социалистите от Съвета по селско и горско стопанство.

Настояваме МЗХ, не само да упражни контролните си правомощия върху дейността на БАБХ, а министър Васил Грудев да издаде незабавно заповед за създаването на Кризисен щаб за борба с болестта „Син език“, както и да бъдат приложени компенсаторни механизми, включително и чрез Европейската комисия, се посочва в заключение в документа, подписан от проф. д-р Светла Бъчварова, председател на Съвет по селско и горско стопанство и развитие на селските райони към Националния съвет на БСП.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.