БСП и ГЕРБ се замерват с обвинения по кокаиновата афера „Дакар”

Водещи фигури от БСП и ГЕРБ използват кокаиновата афера, разкрита покрай един от българските сервизни камиони за рали „Дакар” за замерване с тежки укори, с обвинения за връзки с организираната престъпност и за международна изолация на сегашните ни спецслужби и т.н.

Което, ако не друго, поне отвсякъде прилича на предизборна борба и така в известна степен потвърждава неотдавнашните прогнози на Бойко Борисов и Делян Добрев, че се задават предсрочни парламентарни избори. При все, че този вид предизборна „агитация” върви и за предстоящите евроизбори, доколкото у нас фокусът им още отсега е изместен върху вътрешни проблеми и противоборство.

„Искам да изтъка коренно различния метод на работа на МВР под ръководството на Цветлин Йовчев и работата на ведомството, когато бе управлявано от Цветан Цветанов. Когато Цветанов го управляваше, хората виждаха зрелищни полицейски акции, издаваха се медийни присъди без конкретен резултат”, коментира днес зам.-председателят на ПГ на КБ и председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Атанас Мерджанов по време на днешната пресконференция на „Позитано” 20. След което свърза минало и настояще с личността на общинския съветник от ГЕРБ Орлин Алексиев, който е българският участник в рали „Дакар” и в чийто сервизен камион беше открито огромно количество кокаин. 

На „Позитано” 20 винят ГЕРБ заради Орлин Алексиев

Според Мерджанов общинският съветник от ГЕРБ е бил свързан по неоспорим начин с един от „Кокаиновите крале“ и в тази връзка възниква въпросът защо МВР на Цветанов и Флоров не са разследвали тази връзка, при шумно рекламираната акция „Кокаинови крале”.

Атанас Мерджанов подчерта, че в случая изплуват две имена – тези на Гълъбин Боевски и Орлин Алексиев.

„МВР защо не е разследвало възможността за „преки връзки”, дали този канал е съществувал по времето на управлението на ГЕРБ, защото е очевидно, че за да бъде задържана такава огромна пратка, въпросният канал не е започнал да действа от сега. Интересен е и логичният въпрос дали е имало политически чадъри в случая?”, попита Мерджанов. По думите му от проведените обиски у нас става ясно за унищожаване на документи, а кметът на София Йорданка Фандъкова, която е и зам.-председател на ГЕРБ, изобщо не предприема действия за отстраняването на  Орлин Алексиев като председател на Комисията по бюджет и финанси, поне докато тече разследването.

Лидерът на БСП Сергей Станишев също се включи в „артилерийската атака” срещу ГЕРБ с кокаинови снаряди.

„След проведената акция на МВР, заловените 1.4 тона кокаин и българската връзка, този случай повдига много политически въпроси. Оказва се лъжа изявлението на Цветан Цветанов, според което гръбнакът на организираната престъпност е бил пречупен. Възниква въпросът и за провеждането на показните акции по времето на ГЕРБ, както и въпросът доколко има покровителство върху каналите от зам.-председателя на ГЕРБ, а може би и от председателя на тази политическа сила. Но всички мълчат по този въпрос. И Борисов, и Цветанов, и Фандъкова мълчат“, заяви Сергей Станишев на същата пресконференция. Като не забрави да поздрави вътрешният министър  Цветлин Йовчев и главния секретар на МВР Светлозар Лазаров, както и целия екип на ведомството, които по думите му са провели една безпрецедентна операция.

ГЕРБ: При Йовчев спецслужбите са в международна изолация

На днешната пресконференция на ГЕРБ депутатът Красимир Ципов настоя да бъде обявено по какъв начин е придобита информацията, чрез която е заловен този кокаин. „Нека МВР заяви откъде идва тази информация, по какъв начин в момента върви сътрудничество между българските спецслужби и партньорите им от Европа и САЩ. В момента няма никакво оперативно международно сътрудничество, България е в изолация и никой не иска да обменя информация с нейните специални служби”, заяви още Ципов.

Зам.-председателят на ГЕРБ и бивш вътрешен министър Цветан Цветанов заяви, че поради това, че било замесено името на Йорданка Фандъкова, Бойко Борисов и неговото име, иска да обясни на Сергей Станишев и Атанас Мерджанов, че количествата наркотици, които са били задържани по времето на управлението на ГЕРБ са в пъти повече от това, което могли да задържат сегашните управляващи.

Мога да кажа, че никога по никакъв начин никой не е бил толериран или прикриван, заяви Цветанов.  – „Има ли задържани лица с конкретна мярка, има ли доказателства”, попита Цветанов за разкрития наркоканал.

“Фандъкова е разговаряла с Орлин Алексиев и той няма никакви притеснения. При самото обвързване с ралито единственото съвпадение е, че е бил участник в това рали”, добави Цветанов.

Към настоящия момент няма нито една компетентна институция, която да излезе и да каже, че има достатъчно доказателства, за които да има конкретно обвинение, или постоянна мярка задържане, каза Цветанов. Той припомни различни операции на МВР в миналото, при управлението на ГЕРБ, когато са били задържани различни количества наркотици.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.