БСП и ДПС внесоха указа на Плевнелиев за ЦИК в КС

Депутати от Коалиция за България и ДПС вече са внесли в Конституционния съд искане за обявяване на противоконституционност на указа, с който президентът назначи състава на ЦИК. Това съобщи зам.-председателят на Народното събрания Мая Манолова. Искането е подписано от 117 депутати от двете формации.

“В искането твърдим, че с указа си президентът е нарушил два конституционни принципа – на правовата държава и на разделението на властите”, обясни Манолова пред журналисти в кулоарите на парламента. Председателката на Временната комисия за изработване на Изборен кодекс обясни, че президентът е нарушил императивен текст на Изборния кодекс, което нарушава принципа на правовата държава. По думите на Мая Манолова, със своя указ Плевнелиев вменява на Народното събрание критерии за избор на ръководството на ЦИК, които не са записани в Изборния кодекс, като по този начин президентът се е изявил като законодател и е нарушил и принципа на разделение на властите.
От коментара по темата, направен вчера отпрезидента Плевнелиев, става ясно, че той напълно разбира онова, което законът му вменява и не го е спазил, защото според него не дава достатъчно членове на неговата партия – ГЕРБ, добави Манолова.
Зам.-председателят на Народното събрание коментира и “параноята, че в един от първите варианти на кодекс са предвидени предсрочни избори”. Според нея с един Изборен кодекс не могат да се предизвикат предсрочни избори, но с действията си президентът върви към подобен сценарий. “Президентът е длъжен да спазва законите, независимо дали му харесват или дали счита, че не е съгласен с балансите. Той откровено нарушава българската конституция, в която се е клел”, настоя Манолова.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.