БСП и ДПС внасят жалба до КС срещу Плеввелиев

Двете управляващи партии БСП и ДПС внасят тази седмица жалбата си до Конституционния съд (КС) срещу президента Росен Плевнелиев. Това са съобщили за “Труд” източници от двете централи.

Още в петък от формацията на Лютви Местан заявиха, че имат нагласа да подкрепят левицата. Причината е указът на държавния глава, с който назначи членовете на Централната избирателна комисия (ЦИК) и даде едно място на ГЕРБ за сметка на ДПС.  Според БСП и ДПС документът е в разрез с Изборния кодекс в частта му за състава на комисията.  Депутати разказали, че първоначалният текст на жалбата, написан от социалистите, е редактиран. От БСП искали да попитат КС дали указът е законосъобразен – т.е. дали с него се нарушава Изборният кодекс.

Според основния закон обаче указите на държавния глава се проверяват само за конституционосъобразност. Затова от ДПС предложили в мотивите на жалбата нарушението на закона да бъде обвързано с текстове от конституцията.

Юристи обясняват, че това може да стане с позоваване на клетвата, която полага президентът при встъпване в длъжност. В нея държавният глава се заклева да спазва конституцията и законите на страната. Друг аргумент бил, че ако указ нарушава закон, то е налице несъответствие с принципите на правовата държава.

Утре правната комисия в парламента пък ще разгледа промените в Изборния кодекс, внесени от ГЕРБ. Идеята е местата в ЦИК за парламентарните партии да се увеличат с едно и така ДПС да бъдат компенсирани. Очаква се от движението да подкрепят текстовете. БСП засега са против ремонт на кодекса.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.