БСП и ДПС продължават преговорите за нов кабинет

БСП и ДПС продължават разговорите за съставяне на нов кабинет с премиер Пламен Орешарски и мандата на "Коалиция за България". Очаква се на 28 май – вторник, Орешарски да предложи за гласуване в парламента експертно правителство. Вероятно ще бъде обсъдено и преструктуриране на министерства.

БСП ще отговаря за политиките, които предлага правителството на Пламен Орешарски. Това заяви секретарят на ПГ на Коалиция за България Атанас Мерджанов в предаването на Люба Кулезич по Нова телевизия. Мерджанов поясни, че ще бъдат разработени нови мерки за социално подпомагане. Той съобщи, че новият кабинет ще предложи различна политика за доходите . Вече е внесено предложение в Народното събрание помощите за майките да бъдат увеличени от 240 на 310 лв.

Междувременно пред БНТ спряганият за бъдещ финансов министър депутат от левицата Петър Чобанов каза, че не е сигурен, че има действителна фискална стабилност и тепърва ще се изясни какви скрити разходи очакват бъдещия финансов министър и какви са предизвикателствата пред бюджета. Чобанов подчерта, че новото правителство трябва да се обедини около принципите на прозрачност, отговорност и отчетност.  По думите на социалиста, проблемите в икономиката са много тежки и трябва час по-скоро да се тръгне по пътя на развитие, както и да се възстанови държавността, за да се подобри животът на хората.

Чобанов обяви, че по отношение на пенсионната система ще се търси консенсус с в обществото и добави, че ще бъдат замразени  покачването на стажа и възрастта за пенсиониране, а осигурителните вноски няма да бъдат повишавани. Депутатът обърна специално внимание на обществени поръчки, като изтъкна, че ще има прозрачност и яснота при провеждането им.

На снимката: Петър Чобанов

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.