БСП: ГЕРБ пазаруват гласове с помощта на престъпници

 „ГЕРБ се опитват да си осигурят служебна победа на изборите на всяка цена и преди всичко – чрез купения вот. Раздават се колосални суми в редица области на страната”. Това обяви на пресконференция в централата на БСП членът на Националния предизборен щаб на социалистите Младен Червеняков. Той изтъкна, че сигналите, които се получават на „Позитано” 20 дават представа за грандиозно явление и прилагане на определени схеми и механизми, действащи на практика като машини за купуване на гласове. За примери  Червеняков даде т. нар. „индианска нишка”, снимането на бюлетините с мобилен телефон, създаването на организация между член на СИК и застъпник или наблюдател от ГЕРБ. Използват се схеми на „банкери” в ромските махали, които дават заеми и след използването на вота на даден избирател, заемът или се опрощава, или се търси сумата обратно, ако не е постигнат желаният резултат.

„Част от парите вече се раздават, но очакваме това явление да се засили особено в деня преди изборите”, каза Младен Червеняков. Той изтъкна, че сигналите показват една доста стройна организация с използване на представители на сенчестия бизнес и на организираната престъпност, които освен купуване, ще използват и силови методи за налагане на волята на ГЕРБ.

Социалистите обявиха, че категорично ще се противопоставят на случващото се. Червеняков призова хората да гласуват масово, за да се загуби контролираният вот. Той обяви, че левицата ще сезира прокуратурата за извършените престъпления. Ще настоява мерки да вземе и служебното правителство и президента. „Имаме сигнали, че част от новоназначените директори на РПУ-та от Цветанов в навечерието на вота, се използват активно при раздаването на средства за купуването на гласове”, изтъкна Червеняков.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.