Брюксел заплашва Москва с нови санкции заради Украйна

На срещата на върха в Брюксел лидерите на страните от ЕС дадоха на Русия срок от една седмица, за да смени позицията си спрямо конфликта в Украйна и да предприеме конкретни стъпки за възстановяване на мира, в това число – да изтегли всички свои “военни инструменти” от Украйна и да съдейства за реализацията на мирния план на украинския президент Петро Порошенко. В противен случай на Руската федерация ще бъдат наложени нови санкции. Това ставо ясно от приетия в Брюксел заключителен документ от заседанието на Европейския съвет.

“На срещата на върха бе констатирана ескалация на ситуацията в Украйна през последните дни, за което ни информира президента Порошенко. Европейският съвет е много загрижен от притока на оръжие и бойци, а също от присъствието на руски военни на украинска земя”, заяви председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой, цитиран от ИТАР-ТАСС. Той изтъкна, че Съветът е готов да предприеме нови осезаеми мерки срещу Москва, като уточни, че приемането на санкциите ще бъде взето в зависимост от хода на събитията в Източна Украйна. При все това на Европейската комисия вече е възложено да подготви спешено новите санкции и да ги представи в срок от 7 дни.

По думите на Ромпой, всички си даваме сметка, че трябва да се действа бързо. Германският канцлер Ангела Меркел коментира, че новите санкции срещу Русия могат да бъдат въведени не само при влошаване на ситуацията в Украйна, но и в случай на запазване на сегашното състояние на конфликта. Според Ромпой, определени критерии няма и решението за нови санкции ще бъде взето въз основа на оценка на ситуацията.

В заключителния документ, приет вчера, се изтъква, че първата стъпка трябва да бъде взаимно съгласувано (между Киев и Москва) и действащо прекратяване на огъня, възстановяване на украинския контрол над границата и незабавното пресичане на притока на оръжие, военни средства и бойци от Руската федерация в Украйна. Брюксел настоява също така за “освобождаване на всички заложници, пленени от незаконни въоръжени групи” и връщането на Украйна на “всички затворници, намиращи се в Руската федерация”.

Настоява се също така, част от споразумението за примирие да бъде гарантирането на пълен, свободен и безопасен достъп на експерти до мястото на катастрофата на малайзийския Boeing.

По-рано Москва напълно опроверга обвиненията от страна на Украйна и НАТО за наличието на руски военни или военна техника на територията на Украйна, се изтъква в информацията на ИТАР-ТАСС за срещата на върха в Брюксел, на която бе взето решение ЕК да подготви нови санкции срещу Русия.

1 Comment

  1. Как така ЕС не е притеснен от присъствието на стотици консултанти от ЦРУ и американски наемници,които се бият в Югоизточна Украйна.Ами все Русия ги притеснява .

Leave a Reply

Your email address will not be published.