Брюксел ще ни даде 18 млн. евро за щетите от наводненията

България ще получи 6 на сто от стойността на щетите от наводненията като помощ от Брюксел, съобщи вицепремиерът и министър по управление на европейските фондове Илияна Цанова пред Дарик. Цанова уточни, че все още в апликационната форма не е включено искане и за щетите в Мизия, защото те още не са оценени.
“Сумата от 300 млн. е цялата сума на щетите. Ние ще получим около 6% от тази сума като компенсация от Фонд “Солидарност”. Надяваме се това да стане в следващите 3 месеца”, обясни Цанова.

Вицепремиерът Цанова коментира и ситуацията около спрените плащания по европейски програми. Според нея решението на правителството да отпусне 750 млн. лева за изпълнение на проекти по спрени оперативни програми е много важно и правилно. Вицепремиерът изказа своето убеждение, че до края на годината средствата ще бъдат възстановени от Европейската комисия и от бюджета ще излязат само необходимите пари за самоучастие в проектите.

Цанова посочи, че от февруари 2014 година досега не са били превеждани средства по спрените програми към общините, което е било грешка на предишното правителство. Заради липсата на средствата проектите са били спрени и това е предпоставка за загуба на европейски средства, обясни още вицепремиерът.

По данни на вицепремиера на този етап са разплатени 56% от средствата по европейските програми и около 71% от директните плащания. България е на 24-то място по отношение на усвояването на европейски средства в ЕС.

Цанова изрази надежда, че 2014 г. няма да е нулева за всички нови оперативни програми.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.