Брюксел пуска санкциите утре, Москва е готова с ответните мерки

Днес е Денят на Европа и Денят на победата

Европейският съюз пуска в петък в действие новите санкции срещу Русия заради Украйна – едновременно с обнародването им в официалния вестник на ЕС.
Вече е ясно, че занапред ще бъде ограничен достъпът до капиталовия пазар на ЕС на три руски компании в областта на отбраната и на три руски компании в сферата на енергетиката. Освен това се забранява на компаниите от ЕС да доставят стоки с двойно предназначение на девет смесени предприятия в отбранителния сектор на Русия.
В новия списък санкции на Европейския съюз са включени 24 физически лица, сред които сегашните лидери на ДНР, членове на правителството на Крим, както и руски ръководители и предприемачи, предаде РИА Новости.

Вторият пакет ответни мерки на санкциите от страна на Запада е готов, но Русия разчита, че здравият разум ще надделее и от ответните мерки няма да има нужда. Това коментира Андрей Белоусов, който е един от помощниците на президента на Руската федерация Владимир Путин.
Високопоставен руски депутат на свой ред видя в развитието на ситуацията, вкл. по отношение на санкциите, измерител на кризата в отношенията между Русия и НАТО.
Кризата в отношенията между Русия и НАТО беше неминуема и ще продължи и в близко бъдеще, тъй като Алиансът не възнамерява да преразгледа своята стратегия за разширяване, коментира днес председателят на комисията по външните работи в Държавната Дума Алексей Пушков. По думите му, Русия, разбира се, не може да приеме разширяването на НАТО във формите, в които те искат да го наложат и това се превръща в една от основните причини за кризата в нашите отношения със Запада, един вид червена линия.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.