Брюксел отпуска над 400 млн. евро за метрото и Северната тангента

София ще получи над 400 млн. евро от еврофондовете за програмния период 2014-2020 година, с които ще бъде довършен третия лъч на метрото и Северната тангента на Околовръстното шосе, информира БНР.
ЕК е взела решение Северната скоростна тангента и други отсечки от околовръстното шосе да се довършат за сметка на фондовете въпреки закъснението миналата година. Това ще стане с 37,7 милиона евро – вместо от стария бюджетен период 2007-2013г. – от новия до 2020-а.

С отделно решение комисарят по регионално развитие Корина Крецу е одобрила 80 на сто от финансирането на Третия лъч на метрото в София с 368 милиона евро. За тяхното реално получаване обаче, както и за много други проекти по новия финансов период, България до 8 месеца трябва да изпълни редица предварителни условия за реформи, с които се е ангажирала, обясни говорителят на Комисията Якуб Адамович: “Всички проекти трябва да отговарят на стриктни финансови критерии. Проверките по тях трябва да бъдат направени от ЕК преди 31 декември. Ако не се случи, парите не могат да бъдат изплатени.”

Сред изискванията са по-прозрачни критерии за тръжните процедури, ясни графици за изпълнението на проектите, употребата на финансови инструменти за привличане на частен капитал, реформи във водния сектор, критерии за иновативност и други.

Също днес стана известно, че Столична община ще получи 238 милиона лева безвъзмездно финансиране по оперативна програма „Региони в растеж” за периода 2014-2020 г. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова по време на подписването на споразумение за Инвестиционна програма на Столична община.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.