Брюксел насърчава бизнеса да участва в рискови проекти

За участие в Инвестиционния план за Европа (известен също и като планът “Юнкер”) не е нужно вашият проект да бъде одобряван от правителството, ако е добър, може
още днес следобед да го изпратите на мейла на Европейската инвестиционна банка. Там има подготвени експерти, които ще го разгледат и ще ви помогнат да го осъществите. Това каза днес заместник-председателят на Европейската комисия Юрки Катайнен, представяйки в София плана “Юнкер” пред предприемачи, бизнесмени, политици, народни представители. В работата на конференцията взеха участие вицепремиерите Меглена Кунева и Томислав Дончев, както и министърът на икономиката Божидар Лукарски.

В експозето си Катайнен изтъкна, че целта на Инвестиционния план за Европа е да бъдат насърчени частните предприемачи в ЕС, да им се помогне да инвестират в рискови проекти, които да раздвижат икономиката на Европа. По думите на еврокомисаря, със заложените в плана 315 милиарда евро ЕС очаква да подобри дълготрайно потенциала за икономическо развитие, като се избегне необходимостта държавите от общността да харчат парите на данъкоплатците за повече инвестиции. Според Катайнен един от проблемите в момента е, че в Европа липсва ликвидност, а
частните пари не отиват в реалната икономика.

Заместникът на Жан-Клод Юнер не пропусна да отбележи и вредата от корупцията, необходимостта от нулева толерантност към нея и към доверие в съдебната система.

Хората, които планират да инвестират стотици милиони евро в проекти, трябва да са сигурни в безпристрастността на съда, в институциите, заяви Катайнен.

През плана “Юнкер” искаме да събудим частния бизнес в Европа, заяви в изказването си вицепремиерът и бивш еврокомисар Меглена Кунева. Колегата й Томислав Дончев допълни, че целта е с парите от плана “Юнкер” да бъде стимулиран бизнесът да се раздвижи и да инвестира. Министърът на икономиката Божидар Лукарски очерта и приоритетите на оперативна програма “Инвестиции и конкурентоспособност” в България.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.