Брюксел е съгласувал с Киев замразяването на авоарите на 18 украински граждани, бивши управляващи

Европейският съюз ще публикува в четвъртък списък с имената на 18 граждани на Украйна, чийто авоари ще бъдат замразени, съобщи УНИАН. Тази стъпка е в изпълнение на решенията, взети на заседанието на Съвета на външните министри, проведено на 3 март. Тогава първите дипломати на страните от ЕС решиха да бъдат наложени санкции, включващи замразяването на незаконно присвоени от Украйна държавни средства и тяхното връщане на страната. УНИАН информира, че днешното решение се отнася до 18 човека, признати за отговорни за незаконно присвояване.

Решението за замразяване на авоарите на тези 18 – сред които, според украински медии са бившият президент Виктор Янукович и големият му син Александър – ще бъде публикувано в утрешния брой на Официален вестник на ЕС. Решението влиза в сила веднага и засега ще действа в продължение на 12 месеца.

По-рано Австрия замрази сметките на 18 украински граждани, съпричастни към насилието над протестиращи в Киев и заподозрени в корупция и нарушаване на човешките права. Искането за тази стъпка бе на украинските власти, а сред лицата със замразени сметки отново са Виктор и Александър Янукович.

На 28 февруари подобна стъпка предприеха и властите в Швейцария. Става дума за 20 украински граждани, сред които освен Янукович и сина му е и бившият премиер на Украйна Николай Азаров както и бившият шеф на президентската администрация Андрей Клюев.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.