Брюксел даде “наистина последен” срок на Гърция

Гърция получи още един, “наистина последен” шанс да стигне до споразумение с кредиторите си и да избегне излзизането на страната от еврозоната. Това е новината от снощната среща на високо равнище в Брюксел на лидерите на страните от ЕС и ръководителите на евроинституциите. На заседанието снощи е било решено до четвъртък сутрин Атина да представи своите предложения за преговори по нова спасителна програма, след което бързо ще бъде оценено от ЕК, Европейската централна банка и МВФ дали предложенията са изпълними и приемливи. В неделя Европейският съвет отново ще се събере в белгийската столица и ако няма споразумение, вероятно това ще е моментът, в който Гърция ще трябва да се започне своето излизане от еврозоната.

„Дискусиите преминаха в положителна атмосфера. Процесът ще бъде бърз, той започва в следващите часове с цел да приключи най-късно до края на седмицата“, каза гръцкият премиер Алексис Ципрас след срещата.

“Не можем да изключим черен сценарий, това е най-критичният момент в историята на ЕС и на еврозоната”, коментира председателят на Европейския съвет Доналлд Туск. По думите му, всички в еврозоната искат да постигнем съгласие, да няма победители и победени.

“Ако не се споразумеем в срок, преговорите ще бъдат прекратени, възможен е включително най-лошият изход, в това число и банкрут, и срив на банковата система на Гърция“, поясни Туск.

Европейската комисия е готова за всякакво развитие на въпроса, свързан с Гърция,
включително за напускането на страната на ЕС и еврозоната, както и за оказването на хуманитарна помощ на Атина. Ако гръцкото правителство не стори това, което се очаква от него, не мога да предотвратя най-лошото, каза председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер. “Кои си мислят, че са те и кой мислят, че съм аз”, попита той по адрес на гръцкото правителство, което нарече ЕК „терористи“.

Еврозоната прояви политическа воля да даде още един шанс на Гърция, каза новият гръцки финансов министър Евклидис Цакалотос, цитиран от Франс прес, след срещата с колегите си в Брюксел. В коментар на това, че Гърция не представи официално нови предложения за споразумение с кредиторите на заседанието, Цакалотос лаконично заяви, че „Нещата са по-сложни“.

Министрите бяха разочаровани, гръцките предложения биха ускорили нещата, времето е все по-малко, коментира европейски източник.

От гръцкото правителство съобщиха, че Атина е внесла промени в предложенията за кредиторите и утре ще представи предложения по т.нар. мостово споразумение, което трябва да осигури финансиране на страната до края на юли, когато се очаква сключването на основното, трайно споразумение, предаде ТАСС. Агенция “Ройтерс” цитира гръцкият премиер Алексис Ципрас, който е заявил, че Атина се стреми към окончателен изход от кризата с предложение за реформи в замяна на помощ, което според него ще бъде представено до края на седмицата.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.