Борисов не се яви на дебатите в Пловдив, агитките надкрещяха аргументите

Водачът на листата на ГЕРБ Бойко Борисов не се яви на дебатите в Пловдив, организирани и предавани пряко от bTv. Скандирания “Не на мутрите” огласяха центъра на Пловдив, когато кандидатът за депутат от ГЕРБ Менда Стоянова
взимаше думата, а опитите на бившия областен управител и кандидат на Движението за права и свободи – Венцислав Каймаканов да се изкаже бяха посрещани от публиката с освирквания и викове: “Долу ДПС”предаде БТА.

По-късно btvnews озаглави репортажа си от тези дебати “Политическо надвикване в европейската столица на културата”. В информацията се изтъква, че размяната на „любезности” и надвикването, започната от агитките преди началото на дебата, продължи и след като представителите на АБВ, НФСБ, ДПС, ГЕРБ, БСП, ББЦ и РБ за града. Поддръжниците на всяка от партиите (с изключение на малобройната групичка реформатори) скандираше в полза на своя кандидат-депутат и освиркваше всички останали.

Самите участници в дебата пък отговаряха на въпросите и обвиненията с други въпроси и обвинения. Ген. Валентин Петров от АБВ констатира, че „днес не можем да си говорим за политики”. По думите му „няколко политически сили абсолютно силово и абсолютно арогантно налагат влиянието си на българския народ”, отбеляза bTv.

Кандидатите на Патриотичния фронт – Славчо Атанасов и на Реформаторския блок – Димитър Шишков напуснаха дебата още в началото.

Още в началото ГЕРБ бяха атакувани заради това, че не са изпратили оглавилия листата в Пловдив Бойко Борисов, а икономиста Менда Стоянова. Тя на свой ред заяви, че Георги Търновалийски от БСП и Венцислав Каймаканов ДПС се държат, все едно сега влизат в политиката и посочи, че „държавата е финансово нестабилна” след края на предишното управление.

Ако ГЕРБ отново дойдат на власт ще бъдат изгонени с камъни, прогнозира адв.
Дяко Дяков – втори в листата на “България без цензура” в Пловдив. Той изтъкна, че ББЦ символизира промяната и призова на 5 октомври пловдивчани да гласуват за нови лица в българската политика. Дяков помоли пловдивчани да не продават гласа си и декларира, че ББЦ не е купувала гласове, както правят другите
партии и то с държавна субсидия. “ГЕРБ, ДПС и БСП, които имат
многомилионни субсидии, купуват гласове в бедните квартали като
Столипиново”, обясни Дяков и прогнозира, че резултатите от
изборите в тези райони ще го докажат.

Кандидатката на ГЕРБ Менда Стоянова контрира с думите, че именно хората на Бареков и ДПС са специалисти в купуването на гласове. Тези й думи предизвикаха мощно освиркване.

След като бившият кмет Атанасов си тръгна побеснял, за няколко минути политиците поспориха и по важните местни теми. Дяков попита дали ГЕРБ планира да вдига данък „Общ доход” и, при отговора на Стоянова, че това ще е опция за местните власти, той заключи, че това ще се случи в Пловдив.

Бившият областен управител и настоящ кандидат на ДПС Венцислав Каймаканов подчерта, че като областен управител е спирал безразборното теглене на кредити, като ГЕРб го упрекнаха за това, че не е пуснал нито един от проектите по публичната инвестиционна програма. Той обаче даде пример с искани 11 млн. лева за 3000 квадратни метра в Цар Симеоновата градина, при положение, че за стотици имоти в Мизия са били поискани 5 млн. По думите на Каймаканов, в момента Пловдив кандидатства за кредит, който самият кмет Иван Тотев като областен управител не е одобрявал.

Дяко Дяков от ББЦ призова партиите, които получават субсидии от държавата, да дарят средства за наводнените райони. Той попита директно Менда Стоянова, дали ГЕРБ, ако спечелят властта, възнамеряват да увеличават ДОС за пловдивчани с 2%
и тока със 17%?”, на което Стоянова отговори, че увеличаването на ДОД ще бъде само опция, която може да бъде взета като решение от общинските съвети за финансиране на конкретни проекти.

“Това е същото – да се погасяват кредитите на Иван Тотев”, контрира адв. Дяков. Той припомни, че по време на управлението на кмета на ГЕРБ в Пловдив са увеличени такса смет, данък сгради, данъка върху автомобилите, таксите за детски градини, съобщи БТА.

Сред симпатизантите на ББЦ, присъствали на дебатите, бе и водачът на листата в Пловдив-град Николай Бареков.

Снимка: bTv

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.