“Бромак” оспорва готвените заради КТБ законови промени

Начинът, по който са предложени готвените заради КТБ законови промени, и сроковете, в които ще бъдат приети, противоречат на Закона за нормативните актове. Самите промени по същество влизат с противоречия с Конституцията, правото на Европейския съюз и правовия ред в Република България.Това твърдят адвокатите на “Бромак”, оглавявани от Менко Менков, в писмо, адресирано до председателя на Народното събрание Цецка Цачева, президента Росен Плевнелиев, премиера Бойко Борисов, главния прокурор Сотир Цацаров и Еврокомисията.
“Бромак” е дружеството, чрез което Цветан Василев управлява мажоритарен дял в затворилата Корпоративна търговска банка (КТБ), а готвените промени бяха обявени миналата седмица и след среща на финансовия министър Владислав Горанов с представители на парламентарните групи бе обявено, че са подкрепени от всички формации в Народното събрание. Основната промяна е въвеждането на фигурата на временния синдик преди всички съдебни инстанции да са се произнесли по искането за обявяване на една банка в несъстоятелност, а целта според премиера Борисов е да се спре разграбването на имуществото на КТБ.

Въвеждането на фигурата на временен синдик в КТБ е форма на натиск от държавата върху съдебната система, смятат от “Бромак”. Така държавата притиска съда да отсъди в нейна полза, тъй като има да си събира пари от КТБ.

В писмото се пита защо е нужна фигурата на временен синдик преди обявяването на несъстоятелност, след като в сега действащия закон е разписано, че квесторите, назначени от БНБ, са длъжни да съхранят имуществото на банката в интерес на всичките ѝ кредитори.

Според юристите готвените промени не само няма да издържат в съда, но могат и да доведат до наказателна процедура на ЕК срещу България.

Това, което се прави със законопроекта за временен синдик на КТБ е равнозначно на промяна в правилата на футболен мач на полувремето, така че след почивката играта да продължи само на една врата, заявяват още адвокатите на “Бромак”.

В писмото се настоява за широко обществено обсъждане на готвените промени.

На снимката: Адв. Менко Менков

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.