Британски министър призова богатите пенсионери към отказ от помощи

Министър от британското правителство, което осъществява силно критикувани реформи в социалната сфера, призова богатите пенсионери да връщат помощите, от които не се нуждаят, предаде Франс прес.

Възрастните хора във Великобритания получават помощи за отопление, като също така имат право на безплатно пътуване в обществения транспорт и безплатна телевизия. Засилват се обаче призивите пенсионерите да бъдат засегнати от същите съкращения, като тези в помощите при безработица и други помощи за граждани в работоспособна възраст.

Министърът на труда и пенсиите Иън Дънкан заяви пред „Сънди Телеграф”, че няма планове за промяна на настоящата система, която премиерът Дейвид Камерън обеща по време не предизборната си кампания да запази.

Но той посочи пред изданието: „Решението е тяхно, ако не ги искат – да ги върнат. Бих окуражил всекиго, който чете този вестник и не се нуждае от тези средства – да ги върне.”

В началото на април близо 400 хиляди британци подписаха петиция с искане социалният министър Иън Дънкан Смит да спази обещанието си и да живее една седмица на социални помощи в размер на 53 британски лири. Петицията е получила подкрепата на повече 370 000 души, съобщиха тогава медиите в Обединеното кралство.

Инициативата е била лансирана след като министъра по социалните въпроси Иън Дънкан Смит беше чут да казва на продавач на сергия на пазар, че е способен да живее със същите доходи, с които и мъжът.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.