Британец почина от ебола в Македония

Има съмнения за първи смъртен случай от Ебола в съседна Макeдония. Властите проверяват причините за смъртта на британец, който е починал, след заболяване със симптомите на опасния вирус. Изпратени са проби до лаборатория във Франкфурт, от които трябва да стане ясно дали смъртта е настъпила вследствие на хеморагичната треска, причинявана от ебола.
От Белград сръбското министерство на здравеопазването съобщава, че над 700 души са поставени под наблюдение със съмнения за Ебола. Според министерството няма данни за случай на болестта, но се следвали предписанията на Световната здравна организация.
Здравните власти и отговорни лица в България обаче демонстрират спокойствие и твърдят, че на този етап няма опасност от ебола в България.

Министърът на здравеопазването Мирослав Ненков изтъкна в студиото на Нова ТВ, че българските епидемиолози са първокласни специалисти, както и, че ако се наложи, българските болници имат възможности за изолация на потенциално болни.

Но пък още нямаме специализирана носилка за транспортиране на подобни болни, както стана ясно в последните дни.

„Вниманието е заострено по всички гранични пунктове. Повече от тези мерки не бива да се взимат, не бива да плашим хората. Опасността не е твърде голяма за България”, заяви министър Ненков.

На свой ред директорът на Центъра по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев заяви в предаването “Здравей, България”, че чакаме сертифицирана носилка за ебола. Специалистът обаче е на мнение, че нямаме нужда от такава носилка и не трябва да се притесняваме заради починалия в Македония.

“За нас единствено може да се появи опасност от хора, които се прекачват на големите европейски летища, но и там контролът и бдителността са много сериозни”, добави проф. Кантарджиев.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.