Бразилски хакери се „подписаха“ на сайта на ДАНС

Бразилски хакери си направиха безумна шега с Държавната агенция за национална сигурност. При зареждане на страницата tmp www.dans.bg/tmp в сайта на ДАНС излиза съобщение „Hackeado por HighTech Brazil HackTeam No\One – CrazyDuck – Otrasher – L34NDR0“, показа проверка на Komentator.bg. Не става ясно по какъв начин бразилците са проникнали в страниците на Агенцията.

Експерт по компютърна сигурност, пожелал да остане анонимен, коментира за нас, че вероятно става дума за старо хакване на сайта, на което ДАНС е реагирала бързо, като е възстановила сменените страници. Оставената страница tmp обаче означава, че групата е имала вероятно по-сериозен достъп до базата данни на сървъра.

Въпреки „бразилската шега“ няма опасност от неоторизиран достъп до базите данни с класифицирана информация на ДАНС, тъй като най-вероятно тя е физически разделена от достъп до интернет, обясни нашия експерт.

Хакването на сайта на агенцията, която се предполага, че трябва да отговаря за националната сигурност породи буря от жлъчни коментари във Фейсбук. „Ало, ДАНС, тези реклами за мондиала плащат ли ви ги поне?“ се шегуват от сайта за разследваща журналистика Бивол.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.