Бразилия е с и.д. президент и ново правителство

В президентския дворец “Планалто” се състоя официалната церемония по встъпване в длъжност на новото правителство на Бразилия. Кабинетът бе сформиран от временния президент на страната Мишел Темер след вчерашното отстраняване на Дилма Русеф за срок от 180 дни.

В първото си обръщение към бразилския народ 75-годишният Темер заяви, че негов приоритет ще бъде съживяването на икономиката. И. д. президентът призова съставения от него кабинет да се превърне в правителство на националното спасение, както и страната да се обедини зад него.

Министър на финансите в новото правителство е биившият шеф на централната банка Енрике Мейрелес, а външните работи са поверени на бившия губернатор на щата Сао Пауло Хосе Сера. Сера е член на Бразилска социалдемократическа партия и на два пъти се е кандидатирал безуспешно за президент – на изборите през 2002 година губи от Лула Да Силва, а през 2010 година – от Дилма Русеф.

Дилма Русеф определи временното си отстраняване от длъжност като “държавен преврат” и призова народа да му се противопостави. Протестите на нейни привърженици вчера пред сградата на бразилския парламент прераснаха в сблъсъци с полицията.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.