Братя Куаши и техни съучастници са ликвидирани

В най-мащабната полицейска операция в историята на Франция, повече от 80 хиляди полицаи бяха мобилизирани в цялата страна, за да заловят братята-терористи и техните съучастници, предаде Нова ТВ.

Заподозрените за 12-те убийства в „Шарли Ебдо” братя Куаши се барикадираха в печатница край Париж. След часовете ужас, те излязоха от сградата и откриха огън по полицията, след което бяха ликвидирани.

Малко преди развръзката, мъж представил се като Шариф Куаши се обадил в местна телевизия и заявил, че е обучен в Йемен от „Ал Кайда”. И че е готов да умре като мъченик. Пред френско радио, служител на печатницата пък сподели, че се разминал с двамата братя и дори се ръкувал с един от тях. Решил, че те са полицаи, защото носели бронежилетки и камуфлажно облекло. Единият му казал да излиза бързо, тъй като не убиват цивилни. Заради драмата, полицията блокира градчето Дамартен ан Гоел.

Сподвижници и съучастници на братята Куаши – мъж и жена – държаха заложници в еврейски супермаркет в източната част на Париж и убиха четирима от тях. След като тежковъоръжени спецчасти щурмуват, останалите похитени хора успяват да избягат. На свобода е и единият от похитителите – 26-годишна жена. Равносметката е: четирима загинали заложници, четирима ранени, от които двама полицаи, 15 – освободени.

По-късно стана ясно, че трима души са били убити още при влизането на терористите в супермаркета, а други трима от заложниците са се намирали в мазето и са съобщавали на полицията данни за нападателите.

Президентът на Франция Франсоа Оланд призова за национално единство и обяви, че страната му ще остане непреклонна срещу расизма и антисемитизма. Американският президент Барак Обама изрази подкрепата си за Франция в този труден момент.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.