Братислава е обезпокоена от съобщенията за словашки бойци в Донбас

МВнР на Словакия изразява безпокойство от информацията за формиране на словашко-чешко подразделение в опълчението на Донбас, заявил словашкият дипломат Петер Суско. Братиславското интернет-издание Aktuality публикува интервю с членовете на подразделението, състоящо се от осем чехи и четирима словаци, които участват в бойните действия в Донбас на страната на опълчението.

Словашкото МВнР е обезпокоено от информацията за формиране на словашко-чешкото подразделение в рамките на международната бригада на въоръжените сили на сепаратистите в Донецк” – повтаря думите на Суско изданието Teraz.

“Същевременно МВнР на Словакия не можело да потвърди участието на свои граждани в конфликта в Украйна като доброволци“, уточнил дипломатът. Според него такива доброволци дестабилизират ситуацията и възпрепятстват стремежа към дипломатическо разрешаване на конфликта, нанасяйки щети на външнополитическите интереси на Словакия.

Словакия открито и ясно се дистанцира от дейността на тези лица, както и от техните медийни действия, насочени към набиране на нови доброволци” – заявил Суско.

Той добавил, че Словакия е обезпокоена от нарушаването на примирието в Донбас, от гибелта на хората и от влошаване на хуманитарната ситуация, а така също от използването на тежки въоръжения, които в съответствие с Минските договорености трябва да бъдат изтеглени от линията на съприкосновение.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.