Бранимир Ботев: Можем да приемаме 3 пъти повече зимни туристи

Към настоящия момент около 600 хил. зимни туристи посещават България годишно, но щом развие потенциала си, техният брой може да стане над 2 млн. Ние имаме три доказани международни ски курорта, които приемат и любители, и професионалисти  – Банско, Пампорово, Боровец, но и множество локални също с големи перспективи като Чепеларе, Витоша, Ком, Беклемето и др. Това заяви зам.-министърът на икономиката и енергетиката с ресор туризъм Бранимир Ботев при представянето на България на втория ден от международното изложение East Mediterranean International Travel & Tourism Exhibition (EMITT) 2014 в Истанбул. Събитието бе под надслов Bulgaria – Winter & SPA Wonderland. В срещата участваха и посланикът ни в Турция Красимир Тулечки, представителите по службите ни по търговско-икономическите въпроси и експерти от всички български консулства в южната съседка, съобщиха от пресцентъра на МИЕ.

Страната ни заема 4-о място по темп на развитие на зимния туризъм в Европа и има ресурс за по-добри позиции на този пазар, особено по отношение на Турция, подчерта Бранимир Ботев. За периода януари-ноември 2013 г. България е посетена от 354 257 турски туристи – с близо 31% повече спрямо същия период на предходната година. През 2013 г. Турция е на 6-о място сред най-големите генериращи пазари за българския туристически продукт, стана ясно от думите на зам.-министъра. Той посочи като най-добри възможности за привличане на повече турски гости почивките със зимни спортове, ски ваканциите, комбинирания отдих със СПА, балнео- и уелнес услуги. В Банско ръстът на турските гости е над 150%, но абсолютните стойности все още не ни задоволяват и ще търсим нови форми за презентиране, допълни кметът на общината Георги Икономов.

Имаме уникални възможности – пет високи планини близо една до друга, 146 планински върха над 2 хил. метра, при това тези планини са на максимум 2 часа път от международно летище и това е предпоставка за активен ски туризъм. Към конкурентните ценови качества на българските зимни и ски курорти се прибавя и изобилието на минерални извори.  Те са подходящи за лечение и профилактика в хотелска база, което прави процедурите не така скъпи като медицинските. България е с най-голямата концентрация на минерални води спрямо територията си. Средноденонощният отток на това богатство е 274 милиона литра за денонощие. Без съмнение стратегически интерес за инвестиции в България са зоните за целогодишен балнеолечебен и СПА туризъм с минерална вода, сред които едни от най-атрактивните са Баня, Хисаря, Павел Баня, Велинград, Сандански, Поморие и Сапарева баня, посочи още Ботев.

Посланик Тулечки допълни, че за последните години България е въвела редица визови облекчения за нови групи турски граждани, пребиваващи у нас. Към настоящия момент над 4,5 млн. турски граждани са освободени от визи и целта е пълното отпадане на визовия режим. България спазва изискванията на ЕС като страна членка в това отношение включително и за цените на визите. СТИВ-ът ни в Истанбул Тошко Томов поясни също, че вече се издават и многократни тримесечни визи за турски граждани, което ще динамизира още туристическия поток към България. Направихме необходимото съвместно с МВнР да либерализираме този процес и вече има решение в интензивните сезони да се командироват допълнително специалисти в консулските ни служби в Турция, а когато стане готова магистралата през Капитан Андреево, от Истанбул до Пампорово още се идва за 3 часа, обобщи зам.-министър Ботев.

В рамките на презентацията разнообразните си туристически услуги показаха и курортите Пампорово и Боровец, община Банско, Българският съюз по балнеология и СПА туризъм. Състоя се и премиерата на филма на МИЕ специално на турски език за зимните курорти на България. Гостите получиха и рекламни материали на турски.

По-късно днес пред гостите на EMITT бе представена и Варна като един от най-привлекателните туристически региони на България.

Снимка: Пресцентър МИЕ

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.