BP се съгласи да плати $20,8 млрд. за петролния разлив в Мексиканския залив

Петролната компания BP (Бритиш петролиъм) финализира споразумение за 20,8 милиарда долара с американското правителство и щатите по крайбрежието на Мексиканския залив за уреждане на претенциите във връзка с петролния разлив от 2010 г. Kа 20 април 2010 г. при експлозия на нефтената платформа “Дийпуотър хърайзън” загинаха 11 работници и започна неконтролируемо изтичане на суров петрол в морето. В следващите 87 дни над три милиона барела петрол образуваха огромно нефтено петно, оценявано като най-големият крайбрежен петролен разлив в американската история.

Прилагателното “най-голям”се отнася и за обезщетението, което ще плати BP. Според министерство на правосъдието на САЩ това е най-голямата сделка с отделна компания в неговата история.

“Това историческо решение е силен и подходящ отговор на най-тежкото екологично бедствие в американската история”, коментира министърът на правосъдието на САЩ Лорета Линч. По думите й, BP получава наказанието, което заслужава, като същевременно предоставя важно обезщетение за вредите, които причини на околната среда и икономиката на региона прилежащ на Мексиканския залив.

Със сделката се финализира договореност, обявена най-напред през юли. Сега остава тя да премине 60-дневен период на публично обсъждане и да бъде одобрена от съда.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.