Божидар Димитров: На който не му харесва ларгото да не минава оттам

„Граждани взимат отношение по въпроси, по които нямат образование, не знаят каква е световната практика”, гневно реагира директорът на НИМ Божидар Димитров, помолен да коментира многото критики срещу начина, по който се възстановяват и надграждат античните находки под ларгото и пред ЦУМ. От студиото на bTv историкът посъветва, на когото не му харесва, да не минава оттам и да не гледа.

При възстановяването на находките под ларгото в София строго се спазват всички световни и български правила, изтъкна Божидар Димитров. Той категорично не е съгласен с мненията, че реставрацията на антична Сердика заприличва на бутафория, тъй като върху автентичните зидове се строят нови, с “римски тухли” направени в наши дни.

Божидар Димитров се съгласи, че тухлите, които се използват, са нови, но пък имитират римските. “Така строят римляните”, категоричен беше историкът, след което допълни: “Откъде да намериш римски тухли?”

Планът за реставрацията е одобрен от специалисти на Националния институт за паметниците на културата. За да може да тръгне, проектът на Китов с актуализациите на Фърков минава пред НИПК, Инспектората на Министерството на културата и най-накрая подпис на ресорния заместник-министър, разясни още директорът на НИМ.

Както вече съобщихме, във вторник министърът на културата Вежди Рашидов разпореди да се спре временно работата по реставрацията, докато експертна група анализира свършеното и критиките на гражданите.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.