Божидар Димитров: Губим от високата цена на българското гражданство

Може да се очаква вълна от чужди граждани, желаещи да получат българско гражданство, тъй като бягат от високите данъци в собствената си страна. По тази причина не бива да бъдат бавени повече промените в Закона за българското гражданство и в Закона за чуждестранните инвестиции, свързани с предоставянето на българско гражданство срещу инвестиции. Това коментира директорът на НИМ Божидар Димитров пред „Фокус”. Бившият министър без портфейл с ресор „българите зад граница” припомня, че още докато е бил член на правителството, установил, че покрай десетките хиляди представители на български етнически общности за получаване на българско гражданство, има и десетки чужденци, които искат да се възползват от чл. 16 в закона за българското гражданство, за да станат български граждани. Този член предвижда – при особени заслуги към българската духовна култура и спорта, въпросните чужденци да бъдат приемани за български граждани. Поне 1/3 от въпросните чужденци, желаещи българско гражданство, бяха американци, англичани, канадци и други представители на общности, които нямат нужда от паспорт, с който може да се пътува свободно по цял свят, казва Димитров. Когато попитах експерт по САЩ защо толкова много американци желаят да имат българско гражданство, отговорът беше: “Ти да си виждал друга страна в западния свят, където данъците са 10% от дохода на едно лице”? Не, наистина няма такава.

Божидар Димитров коментира предложението на Центъра за демографска политика към Жерар Депардийо да стане български гражданин малко след като стана ясно, че президентът на Русия Владимир Путин с указ е дал руско гражданство на Жерар Депардийо.

Би следвало да очакваме, че такава вълна ще има и към нас. А защо все още няма? Защото двата закона, по които могат да станат български граждани, в момента отлежават в парламента, изтъкна Божидар Димитров. Според Димитров президентът Плевнелиев съвършено справедливо е наложил вето върху закона за чуждестранните инвестиции, защото няма страна в света, която да иска толкова висока сума за гражданство. Дори в САЩ исканата сума за получаване на гражданство е 2,5 по-малка, отколкото искахме ние – 1 млн. долара, посочи Димитров. – В Канада е 500 хиляди долара. В Испания е 250 хил. евро, около 150 хиляди евро е в Унгария.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.