БОРКОР препоръчва при обществените поръчки да се декларират и любовни връзки

Декларирането на емоционални отношения и/или съжителство между участници в обществени поръчки ще помогне за изчистването на обществените поръчки и елиминирането на конфликта на интереси. Това заяви по bTv Бойко Великов, директор на Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност, по-известен с абревиатурата БОРКОР. До идеята за заявяване на близките връзки се стигнало след анализ на европейски регламенти, в които емоционалните отношения са на предните места като изискване при кандидатстване, обясни Великов. Той посочи, че подобни отношения, за каквито имало примери, останали неназовани, би трябвало да се декларират по конкретен повод. Става въпрос за фактически съжителства, които според него не са толкова трудно доказуеми. Великов уточни, че става въпрос за морални норми, които под формата на етични кодекси в България са далече от понятието задължителни.
„Тези декларации трябва да са по конкретен повод, свързан с поръчки по европейски проекти – да се декларира, че няма емоционални отношения с участващи в поръчката. Европейският парламент приема такъв регламент и за мен е учудващо защо се опитваме да го избегнем”, коментира той.
Все още обаче не е ясно каква би била отговорността, ако деклариращият е пропуснал да спомене емоционалните си отношения с участници в поръчката и какво всъщност са “емоционални отношения”. Според Великов това би трябвало да е работа на Комисията за установяване и предотвратяване на конфликт на интереси.

По друга етична инициатива – „Регистър на срама” за фирмите, свързани с драстични случаи на корупция при обществените поръчки, шефът на БОРКОР заяви, че публичността е едно от най-добрите средства за противопоставяне на тези практики.
Няма да бъде еднократен акт – до края на месеца е възможно да пуснем този регистър, да го качим в сайта (на БОРКОР), каза директорът на институцията.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.