БОРКОР оцеля и отново има за шеф Елеонора Николова

На днешното си редовно заседание правителството назначи Елеонора Николова за временен ръководител на Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност към Министерски съвет (известен с абревиатурата БОРКОР). Николова за втори път става и. д. директор на БОРКОР. Преди две години тя замести на този пост бившия шеф на ДАНС Петко Сертов. А самата Николова бе сменена от Бойко Великов, който днес бе освободен от поста по негова молба.

Центърът БОРКОР бе създаден в средата на 2010 година по немски образец и с финансовата помощ на германското правителство като специализирана административна структура с аналитични функции за изпълнение на държавната политика в областта на противодействието на корупцията и организираната престъпност.

По стечение на обстоятелствата, точно преди две години, на 9 декември 2012 година, Елеонора Николова коментира дневния ред на БОРКОР, където бе и.д. Тогава Николова заяви, че обществените поръчки са тема на темите, както и най – сериозният упрек, който опозицията има към управляващите.

“Заради това първата задача, която БОРКОР получи е да изработи интервенционни мерки в областта на обществените поръчки, каза Николова и допълни:”Ние скочихме в дълбокото море. Ще внесем проект за мерки, които да оздравят системата. Ще дадем възможност на всички фирми, които искат да се върнат на пазара на обществените поръчки, защото в момента той е много беден. Според Николова пазарът на обществените поръчки е и монополизиран.

През декември 2012 г. Елеонора Николова обеща до седмици да бъдат представени шест електронни платформи като основа на нетрадиционен метод за прозрачност и законност при обществените поръчки, ползван и от развитите държави.

Въпреки това обществените поръчки продължиха да бъдат сочени като един от основните генератори на корупция и скандали в управлението. Един от примерите в това отношение е обществената поръчка за строител на български участък на Южен поток, проведена преди година.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.